Na videz nedolžen prekršek vas lahko krepko udari po žepu. Tudi vi kdaj naredite to?

28. 3. 2024 | metropolitan.si
Deli
Na videz nedolžen prekršek vas lahko krepko udari po žepu. Tudi vi kdaj naredite to? (foto: Borut Živulovič/Bobo)
Borut Živulovič/Bobo

Vožnja po rumenem pasu je prepovedana, a to velikokrat ne ustavi objestnih voznikov.

Ob močnem deževju postane središče Ljubljane točka prometnega kolapsa. Tisti, ki vsakodnevno hodijo po prestolnici, tako lahko opazujejo dolge kolone vozil, ki se vijejo po ulicah. A vedno se najdejo tudi vozniki, ki so izjemno neučakani in ki menijo, da je njihov čas bolj dragocen od časa preostalih.

Največkrat takšne voznike opazimo na Gosposvetski cesti ter nato naprej na Dalmatinovi ulici, kjer z nenadno hitrostjo švignejo mimo stoječe kolone, za to pa uporabijo rumeni pas, ki je namenjen izključno avtobusom javnega potniškega prometa.

Borut Živulović /BOBO

Na Policijski postaji Ljubljana Center so nam pojasnili, da policisti v okviru svojih pristojnosti nadzorujejo tudi neupravičeno rabo rumenega pasu voznikov motornih vozil. "Načrtovani so tudi ciljno usmerjeni poostreni nadzori, katerih cilj je zmanjšati število tovrstnih kršitev. Za nadzor nad neupravičeno uporabo rumenega pasu so sicer pristojni tudi mestni redarji MOL," so dodali.

Kakšna je predvidena kazen?

Uporaba rumenih pasov je po 41. členu Odloka o urejanju prometa v občini Ljubljana dovoljena za vozila linijskega prometa potnikov, vozila izvajalca za odstranitev nepravilno parkiranih vozil (t. i. pajek), intervencijska vozila, vozila mestnega redarstva in avtotaksi vozila, ki pridobijo dovoljenje pristojnega organa.

Če kršite zakon, je predvidena globa v višini 160 evrov.

Na policiji so še dodali, da v zadnjem času niso prejeli prijav, ki se nanašajo na zlorabo rumenega pasu. Ocenjujejo pa, da problematika ni v porastu in nobena od lokacij posebej ne izstopa.

Pretežka noga mariborskih voznikov: ugotovili večje število kršitev, nekateri so močno prekoračili hitrost

Preberite še:

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel