Rusi držijo obljubo, čisto novi Moskvič je tu. Poglejte prve fotografije

23. 11. 2022
Deli

V Moskvi so zagnali proizvodnjo novega modela legendarnega sovjetskega avtomobila Moskviča. Ob odhodu francoskega Renaulta, ki je upravljal tovarno, in pod pritiskom zahodnih sankcij bo ruskim potrošnikom v kratkem na voljo Moskvič-3, ki bo kopija kitajskega terenskega vozila JAC S4, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Slavnostnega zagona proizvodnje sta se med drugimi udeležila minister za industrijo in trgovino in namestnik predsednika vlade Denis Manturov ter moskovski župan Sergej Sobjanin, poroča ruska tiskovna agencija Interfax.

Novi, sodobnejši Moskviči bodo sprva delovali z motorji na notranje zgorevanje, pred koncem leta pa naj bi začeli proizvodnjo terencev na električni pogon. Kupcem bo model Moskvič-3 predvidoma na voljo v začetku prihodnjega leta.

Preberite še: Prvi Moskviči še pred koncem leta? Župan Moskve podal spodbudne informacije

Po navedbah ruskega ministrstva za industrijo bo nova proizvodnja ustvarila okoli 40.000 delovnih mest v sektorju, ki je bil med najhuje prizadetimi ob sprejemu gospodarskih sankcij proti Rusiji zaradi njene vojne v Ukrajini. Med januarjem in oktobrom je prodaja novih avtomobilov v Rusiji padla za 60 odstotkov v primerjavi s prejšnjim letom.

Prve Moskviče, ki so bili kopija nemškega Opel Kadetta, so začeli izdelovati leta 1946. Istoimenska tovarna je s težavo preživela prvo desetletje po razpadu Sovjetske zveze, leta 2001 pa je bila primorana zapreti vrata. Tovarno je pozneje prevzel francoski proizvajalec avtomobilov Renault.

Maja je Renault prodal svoje rusko premoženje oblastem, kar je predstavljalo prvo večjo nacionalizacijo od uvedbe sankcij. Finančne podrobnosti dogovora takrat niso predstavili, je pa minister Manturov aprila dejal, da namerava Renault prodati svoja ruska sredstva za simboličen "en rubelj".

Preberite tudi: Usoda Revoza znana, tu so prve informacije!

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"