Russelsheim postaja električno mesto

18. 12. 2018 | Matija Janežič
Deli

Oplov rojstni kraj in njegovo središče Russelsheim bo kmalu postal 'električno mesto', saj bodo v njem do leta 2020 postavili približno 1.300 polnilnih postaj za električne avtomobile, s čimer bo doseglo največjo koncentracijo v Evropi.

V projektu bodo ob pokroviteljstvu nemškega zveznega ministrstva za gospodarstvo sodelovali Opel, mesto Rüsselsheim in univerza RheinMain, polnilne postaje pa bodo postavili v vseh mestnih okrožjih in stanovanjskih okoliših, na Oplovem zemljišču, v kampusu univerze in na območju stanovanjske skupnosti Rüsselsheim, na območju mestne klinike in ob nakupovalnih središčih. Projektu, ki ga bodo predvidoma zaključili do leta 2020, bodo namenjene tudi subvencije v višini 12,8 milijona evrov.

Izračuni kažejo, da bo vsaka polnilna postaja oskrbovala 72 prebivalcev Rüsselsheima, s čimer bo mesto doseglo največjo gostoto javnih polnilnic ne le v Nemčiji, ampak v vsej Evropski uniji. 400 jih bo tudi na zasebnih zemljiščih, od tega 350 v Oplovem kompleksu, ki bo javnim polnilnicam namenil tudi 600 parkirnih mest. Rüsselsheim bo s tem prehitel tudi Hamburg, ki trenutno velja za mesto z največjo gostoto polnilnih postaj. 785 javnih polnilnic namreč tam oskrbuje 1,8 milijona prebivalcev.

V sodelovanju Opla in univerze RheinMein bo Rüsselsheim postal tudi svojevrsten urbani laboratorij za električno mobilnost, v katerem bodo partnerji po eni strani preizkusili stabilnost oskrbe in integracijo polnilnic v električno omrežje, po drugi pa bodo proučili tudi mobilnostne navade ljudi. Univerza bo del polnilnih postaj dopolnila tudi s sistemi za shranjevanje elektrike, ki bodo pripomogli k boljši izrabi energije iz obnovljivih virov in zmanjšali potrebo po razširitvi električnega omrežja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja