S Stellantisovimi proizvodi kmalu tudi po zraku?

8. 1. 2023
Deli
S Stellantisovimi proizvodi kmalu tudi po zraku? (foto: Archer)
Archer

Stellantis bo ameriškemu podjetju pomagal pri uveljavljanju urbane zračne mobilnosti.

Avtomobilska proizvodna korporacija Stellantis bo stopila v neznano. S podjetjem Archer Aviation so se namreč dogovorili, da bodo proizvajali njihovo električno letalo z navpičnim vzletanjem in pristajanjem. Dogovor so oznanili na tehnološkem sejmu CES v Las Vegasu, s tem pa bodo ameriškemu zagonskemu podjetju, ki je že postalo delniška družba, omogočili do 150 milijonov dolarjev dodatnega kapitala.

Obseg sodelovanja podjetij je zanimiv. Že tretje leto jim namreč pomagajo pri dobavi in z drugim znanjem. Stellantis pa podjetju Archer pomagal zgraditi proizvodni obrat v ameriškem Covingtonu, nameravajo pa tudi povečati lastništvo v ameriškem podjetju.

Preberite tudi: Elektrifikaciji podlegla še ena ameriška ikona

Električno letalo z imenom Midnight bodo začeli proizvajati leta 2024. Zamišljeno je za uporabo v urbanem okolju in se bo uporabljalo v tako imenovanih omrežjih urbane zračne mobilnosti. Doseg letala je 160 kilometrov, najvišja hitrost pa 241 km/h. Pričakujejo, da bo povprečno potovanje dolgo le okoli 30 kilometrov. Ob pilotu in štirih potnikih bo lahko letalo prevažalo še 450 kilogramov tovora. Skupaj ima dvanajst propelerjev - šest pomičnih za vzletanje in pristajanje ter let naprej ter dodatnih šest, namenjeni samo vzletanju in pristajanju.

Od Ameriške zvezne uprave za letalstvo pričakujejo dovoljenja v letu 2024, letalo pa označujejo kot korak proti komercializiranju urbane zračne mobilnosti. V letu 2025 nameravajo začeti z omenjenim omrežjem urbane zračne mobilnosti v Los Angelesu z namenom izvajanja taksi prevozov po zraku.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja