Salon v Ženevi spet odpovedan! In to ne samo za eno leto!

Že tretje leto zapored so iz organizacijskega komiteja Ženevskega avtomobilskega salona sporočili, da dogodka ne bodo speljali. In ga prestavili v 2023.

Salon v Ženevi spet odpovedan! In to ne samo za eno leto! (foto: GIMS) GIMS
7. 10. 2021

Leta 2019 je bil Ženevski salon ena prvih žrtev epidemije novega koronavirusa. Kot večina ostalih podobnih dogodkov v prvi polovici leta 2020, je bil odpovedan tudi naslednji. No, zdaj pa lahko z gotovostjo rečemo, da organizatorji že čutijo posledice dolgega COVID-a. Sporočili so namreč, da so opustili organizacijo in dogodek odpovedali še tretje leto zapored - pet mesecev vnaprej.

Nas lahko že upravičeno skrbi za prihodnost salona?

Maurice Turrettini, predsednik komiteja Ženevskega salona še vedno omenja razmere v povezavi s pandemijo: “Ne glede na ves naš trud, se moramo soočiti z dejstvi in realnostjo: pandemija še ni pod nadzorom in še vedno predstavlja preveliko tveganje za dogodek takšnih razsežnosti, ki se odvija v notranjih prostorih, kot je Ženevski mednarodni avtomobiliski salon."

Precej je seveda povezano tudi s trenutnim pomanjkanjem čipov. Ta povzroča preglavice celotni avtomobilistični industriji, ki ima velike težave z zadoščanjem povpraševanju. Sandro Mesquita, generalni direktor salona v Ženevi, pravi, da bi se lahko kriza z dobavo čipov zavlekla še v prihodnje leto. To pa pomeni tudi, da se proizvajalci stežka zavežejo sodelovanju na dogodku, do katerega je manj kot pol leta.

Kljub temu Turrenttini pomirja, da to za Ženevski salon še ne pomeni konec: “To odločitev vidimo prej kot ponoven odlog kot pa odpoved.” Hkrati je prepričan, da se bo dogodek v letu 2023 vrnil močnejši kot pred letom 2019.

Nemcem je kljub temu uspelo

Kot najbrž veste, je v septembru organizatorjem brez večjih težav uspelo pod streho spraviti mednarodni salon (IAA) v Munchenu, ki so ga pred tem leta organizirali v Frankfurtu. Res pa je ta potekal v obdobju, ko so bile vsaj epidemiološke razmeroma stabilne.