Samovozeči motocikel bo pomagal razvijalcem avtonomnih avtomobilov

29. 5. 2018
Deli

Britanski podjetji AB Dynamics in AutoRD sta razvili avtonomni motocikel, ki bo namenjen predvsem testom, ki so potrebni med razvojem avtonomnih avtomobilov in sistemov za varovanje motociklistov, kolesarjev in pešcev.

Raziskovalci se bodo z uporabo avtonomnega motocikla izognili predvsem tveganju, da bi hudo poškodovali testnega voznika, saj bo namenjen predvsem zgodnjim fazam v razvoju varnostnih in avtonomnih sistemov, ko je njihovo delovanje lahko še močno nepredvidljivo. Do zdaj so za takšne preizkuse uporabljali vodene 'mehke tarče', a so imele te omejeno hitrost in tudi niso dovolj natančno predstavljale motocikla. Avtonomni motocikel ima po drugi strani vse lastnosti pravega motocikla in omogoča bolj dinamično interakcijo med motociklom in testnim avtomobilom.

Avtonomni motocikel je sicer opremljen z upravljalno enoto, ki deluje s pomočjo programskega vmesnika za daljinsko upravljanje, v katerega lahko razvojni inženirji s pomočjo koordinat GPS vnesejo natančne parametre vožnje. Platforma omogoča tudi uskladitev motocikla z drugimi vozili na testu in tudi sinhronizirani zapis meritev, ki raziskovalcem pomaga pri nadaljnjem razvoju varnostnih in avtonomnih sistemov. Kot pravijo pri AB Dynamics, jim avtonomni motocikel omogoča natančnost in doslednost preizkusov, ki jih lahko po potrebi tudi poljubno ponovijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja