Je sovraštvo do samovozečih taksijev v Kaliforniji doseglo vrhunec? Tale se ne bo nikoli več vozil ... (VIDEO)

12. 2. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Je sovraštvo do samovozečih taksijev v Kaliforniji doseglo vrhunec? Tale se ne bo nikoli več vozil ... (VIDEO) (foto: Profimedia)
Profimedia

O samovozečih taksijih (še posebej v San Franciscu) redkokdaj slišimo ali beremo kaj pozitivnega. Od povzročenih nesreč, do vandalizma nad njimi – seznam je dolg. Slednje pa je minuli konec tedna doseglo nov vrhunec.

Ni skrivnost, da prebivalci San Francisca nad to prometno tehnično novostjo niso ravno najbolj navdušeni. Nenazadnje, avtonomni taksi so poskrbeli za kar nekaj težav v prometu, pa tudi prometnih nesreč, katerih rezultat so bile poškodbe, predvsem pešcev in kolesarjev.

Nestrinjanje s tovrstnimi vozili so lokalni prebivalci izrazili že večkrat, tudi s poškodovanjem le teh, izrabljajo pa jih tudi za pisanje grafitov v znak nestrinjanja z različnimi situacijami po svetu. Skratka, avtonomnim taksijem v San Franciscu ni lahko.

Profimedia

Jaguar i-Pace v plamenih ...

Zadnji incident, ki se je zgodil minulo soboto, pa je najbrž dosegel vrhunec sovraštva do tega modernega načina prevoza. Eden od samovozečih taksijev podjetja Waymo je namreč v San Franciscu naletel na podivjano množico ljudi, ki se ga je za začetek lotila z vsemi možnimi predmeti, med drugim tudi rolkami. Razbijali so stekla, tolkli po njem, a vrhunec je predstavljalo še nekaj drugega ...

S pomočjo pirotehnike so namreč uspeli v notranjosti vozila zanetiti tudi ogenj, ki se je, kot je lahko videti na posnetkih, ki so jih naredili mimoidoči, močno razplamtel in bolj kot ne popolnoma uničil avtomobil. Na kraj so bili poklicani seveda gasilci, ki so požar pogasili, preiskavo pa je v nadaljevanju prevzela policija, ki ji, glede na število različnih posnetkov, ki krožijo po spletu, krivcev najbrž ne bo težko odkriti.

Milijarda dolarjev za električne Jaguarje?!

Podjetje Waymo se sicer poslužuje različnih avtomobilov za tovrstne storitve, prednjačijo pa Jaguari i-Pace. Gre za povsem električna vozila, ki so na ameriškem trgu na voljo od 72.000 ameriških dolarjev (67.000 evrov), tako da bo škoda na omenjenem avtomobilu, vključujoč vso opremo, ki je potrebna za avtonomno vožnjo, zagotovo ogromna.

Ob tem je impresiven podatek, da je podjetje Waymo že leta 2018 podpisalo pogodbo o dobavi kar 20.000 modelov i-Pace, posel pa naj bi bil vreden okoli milijarde ameriških dolarjev. To pa je nekaj manj kot polovica vseh kadarkoli prodanih Jaguarjevih električarjev v Evropi.

Jaguar-Land Rover

Eden se je že poslovil, kaj pa ostali?

Samovozeči taksiji so, kot že rečeno, že kar nekaj časa na udaru ameriške javnosti. Temu je botrovalo več faktorjev, med drugim bojazen, da bodo klasični taksisti ostali brez dela, predvsem pa prometne nesreče, ki so jih povzročili. Prejšnji teden je namreč eno od Waymovih vozil zbilo kolesarja, ki je utrpel lažje poškodbe, v lanskem letu pa je bilo tudi veliko poročil o pešcih, ki so jih zbila avtonomna vozila.

Za slednje so bili krivi predvsem avtomobili podjetja Cruise, ki je že izgubilo licenco za testiranje avtonomnih taksijev in se (vsaj začasno) umaknilo s trga. Kakšna bo usoda Waymovega delovanja, še ni jasno, bo pa zanimivo videti, glede na to, da za podjetjem stoji velikan Google

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja