Saturnusovih 90

30. 6. 2011
Deli

Eno izmed uspešnejših slovenskih podjetij, ki med drugim izdeluje luči za Twinga, Clia, Astro, Insignio in Qashquaia, praznuje častitljivo obletnico.

Leta 1921, natanko 30. junija, je bilo v Ljubljani ustanovljeno podjetje, ki je nekoliko kasneje dobilo ime Saturnus. Sprva so izdelovali kovinske škatle za prehrambeno industrijo, prvi žaromet pa so pri njih izdelali leta 1948 in sicer za tovarno TAM.

V 60 letih so že pričeli z izvozom svetlobnih teles za znamke Renault, Simca, Citroën, Peugeot in Volkswagen, leta 1976 pa so se preselili na novo lokacijo. Prvi rally Saturnus je bil internega značaja (za zaposlene) leta 1973, prvi "pravi" pa leta 1978. Z osamosvojitvijo Slovenije se je podjetje razdelilo na več enot, leta 1997 je postala Hella večinski lastnik podjetja Saturnus avtooprema, leta 2004 pa 100-odstotni.

Danes razvijajo in izdelujejo le prednja svetila za avtomobilsko industrijo in sicer za podjetja VW, GM, Renault Nissan in druge. Saturnus, ki je leta 2008 spet dobil staro ime (prej se je zaradi vstopa Helle imenoval Hella Lux), ima močan razvojni oddelek, ki se vztrajno povečuje, saj so svetlobna telesa tehnično vse bolj zapletena. V zadnjih 10 letih so povsem zamenjali tehnologije z močnim poudarkom na avtomatizacijo proizvodnje za večjo kakovost izdelkov.

Saturnus se tako uvršča med uspešnejša podjetja v Sloveniji, njegovi izdelki pa svetijo na Twingu, starem Cliu, stari Astri, Insignii, Qashqaiu in drugih. (VK)

Foto: VK