Se nam obeta nov skok cen naftnih derivatov?

3. 10. 2022
Deli
Se nam obeta nov skok cen naftnih derivatov? (foto: Profimedia)
Profimedia

Potem ko so cene nafte v petek dosegle najnižje ravni po januarju letos, so se v današnjem azijskem trgovanju občutneje zvišale. Na naftni trg vpliva napoved največjih držav proizvajalk nafte glede morebitnega zmanjšanja proizvodnje za milijon sodov na dan. Dokončna odločitev držav skupine Opec+ bo znana v sredo.

Po besedah poznavalcev je le še vprašanje časa, kdaj se bodo cene znova vrnile na 100 dolarjev za sod - predvsem v luči dejstva, da se bodo zaloge nafte proti koncu leta zmanjšale. Če bodo države skupine Opec+ sprejele omenjeno odločitev o zmanjšanju proizvodnje nafte, bi bilo to največje od začetka epidemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še: Ta podjetni Slovenec ima v garaži šopek Cadillacov, pa dva Rolls-Roycea, hitro Hondo NSX in vrsto drugih lepotcev

Cene nafte so šle sicer danes znova nekoliko navzgor, razlog za to pa je ravno strah pred morebitnim zmanjšanjem proizvodnje.  Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom novembra je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 81,72 dolarja, kar je 2,23 dolarja več kot v petek. Severnomorska nafta brent za dobavo v decembru se je podražila za 2,28 na 87,42 dolarja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja