Se Saab vrača z električno limuzino?

24. 7. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Čeprav je Saab avtomobile nehal izdelovati pred več kot desetletjem, se zdaj mogoče obeta vrnitev duha znamke!

Švedska avtomobilska znamka je leta 2010 bankrotirala, kar je ostalo od nje, pa je kupilo podjetje NEVS (New Elecrtic Vehicle Sweden). Eden izmed Saabovih modelov je bil tudi 9-3 in NEVS se je takrat odločil, da bo začel z razvojem električnega naslednika tega avtomobila, vendar do serijske proizvodnje ni prišlo.

Profimedia

Od leta 2020 je podjetje NEVS v celoti v lasti kitajske korporacije Evergrande, vendar so tudi njih doletele finančne težave in so morali vse skupaj postaviti malce "na hladno" ter odpustiti 95 odstotkov zaposlenih. Vendar podjetje od leta 2020 do letos ni spalo - v začetku letošnjega leta so pokazali svoj izdelek!

Insideevs

Emily GT

Tako se imenuje njihov električni avtomobil, ki je po velikosti podoben Teslinemu Modelu S. Baterijski sklop lahko shrani za 175 kWh električne energije, z dosegom pa ciljajo na približno 960 kilometrov. Z razkritjem tega avtomobila so želeli privabiti investitorje in očitno jim je uspelo.

Insideevs

Le kdo?

Govori se, da so našli kupca, ki verjame v delo podjetja in se je odločil kupiti ta "projekt", kar pomeni, da bi lahko Saabov avtomobilski duh ponovno zaživel! Več podrobnosti naj bi podjetje razkrilo prihodnji mesec. Ugiba se tudi, katera značka bo na pokrovu avtomobilov, ko bodo ti zares zapeljali iz oživljene Saabove tovarne v Trollhättanu na Švedskem.

Insideevs

Fotografije: Profimedia, Insideevs

Preberite še: Pa saj ni res! Jeep je obtičal pod ledenikom, njegovo reševanje pa je lastnika pošteno udarilo po žepu

BONUS VIDEO: BMW Serije 7 je novo merilo avtomobilskega prestiža in ekscesov