Se še splača točiti gorivo pri južnih sosedih? To so nove cene na Hrvaškem

17. 8. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Se še splača točiti gorivo pri južnih sosedih? To so nove cene na Hrvaškem (foto: Profimedia)
Profimedia

Poletje in s tem počitniška sezona se počasi bliža koncu, kljub temu pa je do konca dopustov še toliko časa, da lahko kar nekajkrat napolnite svoj rezervoar. Kje se vam najbolj splača ustaviti na črpalki, če se odpravljate na Hrvaško?

Hrvaška vlada je namreč določila nove cene pogonskih goriv. Liter 95-oktanskega bencina se je podražil za tri cente in po novem stane 1,54 evra, občutno pa se je zvišala cena dizelskega goriva. Liter se je podražil za deset centov in bo naslednjih 14 dni stal 1,51 evra.

Če ne bi bilo vladnih ukrepov in bi trgovci maloprodajne cene lahko oblikovali prosto, bi cena bencina na Hrvaškem od danes znašala 1,66 evra za liter, dizelskega goriva 1,67 evra, modrega pa 1,06 evra za liter, je sporočila vlada.

Hrvaška vlada je trošarine sicer znižala, a ne toliko, kot slovenska. Pri nas je gorivo ostalo pri nespremenjenih cenah. Liter 95-oktanskega bencina stane tako 1,511 evra, liter dizelskega goriva pa 1,558 evra. Kaj torej to pomeni v praksi?

Za 50-litrski rezervoar bencina boste v Sloveniji odšteli 75,5 evrov, na Hrvaškem pa 77 evrov. Za enako velik rezervoar dizelskega goriva boste pri nas odšteli 77,9 evra, medtem ko vas bo pri naših južnih sosedih stal 75,5 evra.

Cene so se torej zelo približale, tako da to, kje boste odslej polnili svoj rezervoar, ne igra več pretirane vloge.

Preberite še: Na premierno vožnjo so povabili ruskega predsednika

BONUS VIDEO: Paša za oči: akcijska montaža enega najbolj zaželjenih športno-družinskih avtomobilov letošnjega leta!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol