Še vedno vozim - vendar ne hodim

18. 6. 2015
Deli

Gibanje "Še vedno vozim - vendar ne hodim" je v svojem delovanju doseglo nov mejnik, saj so s sporočilom o varni vožnji kot življenjski vrednoti nagovorili kar 40 odstotkov slovenskih mladostnikov.

Dve interaktivni delavnici, ki so jih predstavili na Gimnaziji Vič v Ljubljani, sta le del dejavnosti gibanja v zadnjem šolskem letu. Člani gibanja, udeleženci v prometnih nesrečah, ki so jim pustile neozdravljive posledice, so namreč nastopili na 100 delavnicah in svoje zelo boleče in pretresljive izkušnje prenesli več kot 7000 mladostnikom. To je menda enako številu dijakov, ki na slovenskih šolah prav v teh dneh opravljajo splošno maturo.

Kot je povedal predstavnik gibanja Janez Hudej, se je v obdobju njihovega delovanja med letoma 2008 in 2014, morda nekoliko tudi po njihovi zaslugi, statistika prometnih nesreč v Sloveniji med mladimi v obdobju med 15. in 24. letom starosti precej izboljšala. Število smrtnih žrtev je upadlo kar za 93 odstotkov. Žal se je število hudo ranjenih zmanjšalo le za 52 odstotkov, kar pomeni, da še ne moremo biti povsem zadovoljni in nas čaka še veliko dela. V gibanju zato pozivajo k še večji odgovornosti udeležencev v prometu in si želijo, da bi se številke približale ničli. Želijo si, da bi vsi udeleženci v prometu stremeli k upoštevanju predpisov in odvračanju vzrokov za prometne nesreče ter varno vožnjo sprejeli kot vrednoto, saj dobro vedo, da so posledice nesreč lahko neozdravljive in človeka spremljajo vse življenje. Veseli jih tudi, da so prizadevanja za prometno varnost razširili tudi preko meja naše države, saj so podoben projekt zasnovali tudi v Zvezi paraplegikov Srbije.

Ravnateljica viške gimnazije mag. Alenka Krapež je dodala, da se zgodbe članov gibanja zares dotaknejo dijakov, saj skozi osebno zgodbo poškodovanca spoznajo, da je le sekunda nepremišljenega ravnanja v prometu lahko usodna za vse življenje. Z njo so se strinjali tudi prisotni dijaki viške gimnazije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol