»Še vedno vozim – vendar ne hodim«

7. 3. 2013
Deli

Nekajkratnik števila 6.700 je dovolj velik motiv za nesebično željo po osveščanju.

Člani gibanja »Še vedno vozim – vendar ne hodim« so na Srednji poklicni in strokovni šoli v Ljubljani novinarjem predstavili svoj novi, veliki projekt z naslovom »Ker takrat nisem rekel/rekla ničesar, bom sedaj povedal/a vse«.

Finalisti Slovenske nagrade za družbeno odgovornost Horus 2011 ter ponosni nominiranci The Exellence in Road Safety Awards, s strani European Road Safety Charter v letu 2010, tako kljub ukinitvi državnih sredstev v te namene, še vedno jasno sledijo svoji viziji - ustvarjati vrednoto varne vožnje skozi spreminjanje src, da jutri ne bo več hudo telesno poškodovanih in smrtnih žrtev na naših cestah.

Smrt več kot 6.700 oseb zaradi neprimerne vožnje v zadnjih dvajsetih letih ter nekajkratnik tega števila, ki je s hudo telesno poškodbo udeležence nesreč zaznamoval za vse življenje, sta po njihovem mnenju dovolj velik motiv za nesebično željo po osveščanju najbolj ogrožene ciljne skupine – srednješolcev in mladostnikov.

V zadnjih štirih letih delovanja so tako v svojem inovativnem programu podajanj zgodb članov gibanja – poškodovancev v prometnih nesrečah, izobrazili že preko 19.000 mladostnikov.

Poleg osveščanja pa se trudijo, da njihove tragične zgodbe postanejo tudi motivacijske, s čimer gibalno oviranim odkrivajo možnosti lažjega vključevanja v vsakdanje življenje, spodbujajo pozitiven odnos do invalidnosti in s tem razbijajo tabuje hendikepa.

»Še vedno vozim – vendar ne hodim« je zaščitena blagovna znamka nosilcev Zavoda VOZIM in Društva paraplegikov JZ Štajerske.

Nova kampanja, h kateri sta članom gibanja nasproti nesebično in prostovoljno pristopili hrvaška agencija Bruketa&Žinic, ki je pripravila kreativno zasnovo, in produkcijska hiša Super16, ki je zaslužna za TV spot.

Namen kampanje je jasen

Opozoriti na pomen upoštevanja cestnoprometnih predpisov in odgovornega ravnanja v cestnem prometu, vplivanje na spremembe kulture vožnje in zmanjšanje prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami.

»Naša močna želja je nadaljevati z našimi neformalnimi izobraževanji v srednjih šolah, kajti rezultati so izjemni«, je ob tej priložnosti dejal predsednik Društva paraplegikov JZ Štajerske in član gibanja »Še vedno vozim – vendar ne hodim«, Janez Hudej.

»Naša želja je, da bi v obdobju do leta 2015 dosegli celotno generacijo mladostnikov – da bo torej približno 17.000 mladih na leto slišalo naše zgodbe, z enim samim ciljem – reševati mlada življenja.

In, če nam bo z akcijo uspelo rešiti vsaj eno življenje, bo naš cilj dosežen!«, je zaključil Janez Hudej.

Donacija, ki bo omogočila izobraževanje

»Pošljite SMS s ključno besedo VOZIM na 1919 in prispevali boste 1 EUR za pomoč pri izvedbi predavanj, ki ozaveščajo mlade o varni vožnji.«

Prispevajo lahko uporabniki storitev Mobitel, Si.mobil in Tušmobil. Telekom Slovenije, Si.mobil in Tušmobil se odpovedujejo vsem prihodkom iz naslova tako poslanih SMS-sporočil. Pogoji in navodila za sodelovanje pri storitvi SMS Donacija so objavljeni na spletni strani www.vozim.si.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol