Se vozite z nogami na armaturni plošči? Ko boste videli to sliko, boste zagotovo s tem prenehali! (FOTO + VIDEO)

26. 7. 2023
Deli
Se vozite z nogami na armaturni plošči? Ko boste videli to sliko, boste zagotovo s tem prenehali! (FOTO + VIDEO) (foto: Profimedia)
Profimedia

Zagotovo prija noge na vsake toliko med vožnjo nasloniti na armaturno ploščo, a to udobje ima lahko smrtonosne posledice.

Po družbenih omrežjih je zaokrožila objava, ki zgovorno opozarja, kaj se nam lahko zgodi, če med vožnjo sedimo na sovoznikovem sedežu in imamo noge na armaturni plošči in se nenadoma sproži zračna blazina. Posledice, ki jih lahko pri tem utrpimo, so grozljive, je v objavi na Facebooku opozorila uporabnica.

Zračna blazina lahko potniku zlomi hrbtenico

Dejstvo je, da varnostne blazine v praksi rešujejo življenja, vendar pa v primeru, ko ima sopotnik noge na armaturni plošči, postane smrtno nevarna. Ob sprožitvi vrže namreč potnikove noge v zrak, zaradi neoptimalnega položaja telesa pa tudi varnostni pas ne more optimalno opraviti naloge. Serija udarcev, ki sledi, je lahko smrtno nevarna, saj ob tem še posebej trpijo glava in vratna vretenca, izhaja iz simulacije tovrstnih trkov, ki so jo izvedli pri ADAC-u.

Dekle na fotografiji je imelo srečo

Opisala je še "najtežji primer", v katerem lahko potniku noge obrne za glavo. Posledica so zlomljene noge, kolki, hrbtenica in poškodovana glava. "Sledi trajna ohromelost ali smrt zaradi poškodb glave ali zloma tilnika," je opozorila in še enkrat pozvala k razmisleku, ali je vredno imeti med vožnjo noge na armaturni plošči.
"Dekle s fotografije je imelo srečo, saj je imela eno nogo na tleh in jo je delno obrnilo, da ni prišlo do zasuka noge preko glave. Fotografije nazorno pokažejo posledice," je zapisala in zaključila, da fotografij posledic pri potnikih, ki so imeli na armaturni plošči obe nogi, ko se je sprožila zračna blazina, raje ni dodala.

Nazorno o posledicah tovrstnih nesreč govori tudi ta rentgenski posnetek. Torej, se boste še vozili z nogami na armaturni plošči? 

Preberite še: Kako zahtevno je parkirati majhen avtomobil? Poglejte si tragikomične poskuse parkiranja Citroëna Amija

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol