Varnost: Arteon, Insignia, Stelvio, i30 in Ibiza odlično, Mustang bolje

6. 7. 2017
Deli

Agencija za preverjanje varnosti novih avtomobilov je tik pred poletnimi počitnicami objavila rezultate trčenj šestih novih avtomobilov – Alfa Romea Stelvia, Hyundaija i30, Opla Insignie, Seata Ibize in Volkswagna Arteona – ter osveženega Forda Mustanga.

Voklswagnova nova razkošna limuzina Arteon se je dobro izkazala na vseh področjih varnosti in postala poslovni avtomobil z največ osvojenimi točkami za varnost pešcev doslej, nič slabše pa se ni odrezal niti Opel Insignia.  Odlično se je  z varnostjo potnikov odrezal tudi Alfa Romeov športni terenec Stelvio, ki je na tem področju dosegel 97-odstotni rezultat in se postavil ob bok Volvu XC90, ki je od leta 2015 veljal za mejnik na tem področju.

Seat Ibiza se je izkazala z zelo izčrpno serijsko varnostno opremo, ki ji je zagotovila pet zvezdic. Preskuševalci so izpostavili predvsem sistem za samodejno zaviranje, ki ga pri večini avtomobilov iz tega segmenta lahko kupite v okviru dodatne opreme, v Ibizi pa je sistem, ki vključuje tudi zaznavanje pešcev, serijski. Hyundai i30 je osvojil pet zvezdic za dobro varnost nasploh, nova Honda Civic pa je razočarala z varnostjo otrok in za las ostala s štirimi zvezdicami.

Ponovni preskus so namenili tudi Fordu Mustangu, ki je v začetku leta razočaral z le dvema doseženima zvezdicama. Ford se je na slab rezultat odzval, izboljšal varnostne vreče in v vse Mustange serijsko vgradil sistema AEB in Lane Assistance, kar je pri ponovnem ocenjevanju vodilo do treh zvezdic.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"