Sedem umrlih resno opozorilo vsem v prometu

13. 12. 2006
Deli
Foto: Policija

Zaradi dveh tragičnih nesreč minuli konec tedna, v katerih je umrlo sedem mladih ljudi, policija v teh predprazničnih decembrskih dneh ponovno posebej opozarja na spoštovanje prometnih predpisov in omejitev hitrosti.

V Sloveniji skoraj ne mine vikend brez prometne nesreče z najhujšimi posledicami, tragična bilanca dosedaj umrlih v letošnjem letu pa se je te dni izenačila s številom umrlih v istem obdobju lani (244). Obe omenjeni nesreči, ena se je zgodila na avtocesti pri Slovenski Bistrici, druga pa na regionalni cesti med Jeprco in Kranjem, sta povzročila mlada voznika brez dolgoletnih vozniških izkušenj, ki po ocenah policije nista spoštovala omejitev hitrosti in sta precenila lastne sposobnosti za obvladovanje vozila.

Vremenske razmere, ki so netipične za ta čas, vplivajo na višje hitrosti, s tem pa slabšo prometno varnost, zato bo policija ves december izvajala poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, posebej bo preverjala morebitno vožnjo pod vplivom alkohola. Preizkuse alkoholiziranosti bodo opravljali ob skoraj vseh kršitvah prometnih predpisov (tudi ob prekoračitvi hitrosti), organizirali pa bodo tudi več krajših nadzorov na različnih območjih in v različnih urah.

Slovenski policisti se bodo pridružili tudi evropski nadzorstveni akciji, ki bo potekala v petek, 22. decembra. Takrat bodo izvedli skupen nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov na območju celotne države, podobne akcije pa bodo potekale v drugih državah Evropske unije.

Osnovni namen vseh aktivnosti je zagotoviti večjo varnost vseh udeležencev v prometu.