Sekcijsko merjenje hitrosti na Trojanah

22. 6. 2015
Deli
Sekcijsko merjenje hitrosti na Trojanah (foto: DARS)
DARS

DARS je na avtocestnem odseku čez Trojane namestil sistem za sekcijsko merjenje hitrosti vozil, ki bo meril povprečno hitrost voznikov na območju trojanski predorov in podatke o prekoračitvah hitrosti samodejno posredoval policiji.

Kot pravijo pri Darsu, bi s sekcijskim merjenjem radi pripomogli k zmanjšanju hitrosti vozil na tem zelo obremenjenem avtocestnem odseku, s čimer bi lahko dosegli tudi zmanjšanje števila nezgod, ki so pogost vzrok za zapore in zastoje, ki jih vzporedna regionalna cesta ne more razbremeniti. Sistem na Trojanah bo pilotni in bo trajal pol leta, zaključili pa ga bodo do konca letošnjega leta. V prvi nekajtedenski fazi se bodo meritve izvajale poskusno in kršiteljev ne bodo kaznovali, v preostalem delu projekta pa bodo kršiteljem izrekali kazni. Ker je pilotski, bodo po končanem projektu sistem odstranili z avtocestnega odseka.

Sekcijsko merjenje bo potekalo v smeri iz Maribora v Ljubljano. Prva kamera na portalu pred predorom Trojane bo zabeležila registrsko številko vozila in v zakodirani obliki shranila njegovo fotografijo, enako pa bo storila tudi druga kamera na izvozu iz predora Podmilj. Obe zabeležbi registrske tablice bosta posredovani v nadzorni center, kjer bo ustrezni sistem ugotovil hitrost avtomobila med kamerama in ustrezno ukrepal. Če kršitve ne bo, se bo fotografija avtomobila izbrisala, sicer pa se bo posredovala na policijski strežnik.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja