Če je vaš avto zavarovan pri tej zavarovalnici, boste v primeru nesreče lahko v težavah ...

15. 7. 2024 | STA
Deli
Če je vaš avto zavarovan pri tej zavarovalnici, boste v primeru nesreče lahko v težavah ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Spor med Slovenskim društvom avtostroke (SDA) in zavarovalnicami je očitno dosegel vrelišče.

Nekateri avtomobilski servisi od danes ne bodo sprejemali strank z vozili, zavarovanih pri zavarovalnici Generali. Tako so se odločili, ker Generali grobo krši pravice avtoservisov, ne plačuje nespornih delov škod in ignorira urno postavko. Stavka proti zavarovalnici bo veljala do nadaljnjega.

V Slovenskem društvu avtostroke (SDA) so  povedali, da se je za stavko odločilo več kot 100 servisov. "Z množično stavko društvo SDA zavarovalnici Generali jasno sporoča, da njegovi člani niso več pripravljeni sprejemati enostransko določenih pogojev sodelovanja z vsiljenimi urnimi postavkami, ki so precej nižje od tistih, ki jih imajo avtoservisi določene v svojih cenikih kot ekonomsko vzdržne," so zapisali.

Borut Živulovič/BoBo

Kot so dodali v lani ustanovljenem društvu, z urnimi postavkami, ki jih določa zavarovalnica, avtoservisi s svojo dejavnostjo preprosto ne morejo več pokrivati stroškov dela in materiala.

Generali ponuja drugačno zgodbo

V Generaliju so za časnik Delo zatrdili, da bodo kljub morebitnim posameznim zavračanjem popravil škod ustrezno poskrbeli za vse svoje zavarovance. Popravila bodo izvedli preostali njihovi partnerji, so obljubili in hkrati zavrnili očitke, da naj bi se s pogodbenimi partnerji ne želeli usklajevati o cenah servisnih storitev. Poudarili so, da imajo z avtoservisi sklenjene pogodbe o sodelovanju, ter da cene storitev redno in sporazumno usklajujejo.

S pritožbami SDA je seznanjena tudi Agencija za zavarovalni nadzor, na kateri zadevo preučujejo. Za tovrstne spore so sicer pristojna sodišča.

Pooblaščene kleparsko ličarske delavnice pa imajo očitno težave tudi z drugimi zavarovalnicami. Kot so pred dnevi sporočili iz sekcije pooblaščenih trgovcev in serviserjev z motornimi vozili pri GZS Podjetniško trgovinski zbornici, si že dlje časa prizadevajo, da bi jim zavarovalnice upoštevale dejanske stroške, ki jih imajo s popravilom vozil. Urne postavke, ki jih plačujejo zavarovalnice, se niso namreč ustrezno spremenile že več kot 10 let, hkrati pa so delavnicam naložile še dodatne obveznosti, so zapisali.

Profimedia

Kakšni so argumenti?

V sekciji so v sporočilu za javnost še opozorili, da velik del stroškov popravila poškodovanih vozil ni plačan ali pa je razvrednoten. Zavarovalnice so v zadnjih letih na kleparsko ličarske delavnice prenesle številna dodatna dela (kot npr. docenitve, hramba in uničenje zamenjanih delov, odvoz, razgradnja ...), ki niso plačana, ne plačujejo pa niti del, ki jih je nujno treba izvesti za kakovostno izvedbo kleparskih oz. ličarskih storitev.

Kljub večkratnim poskusom iskanja kompromisnih rešitev zavarovalnice zavračajo zahteve po višjih urnih postavkah z argumentom, da so se povečali stroški nadomestnih delov, čeprav kleparsko-ličarske delavnice na te cene nimajo nobenega vpliva, so dodali.

Preberite še:

Varnostno presenečenje za dva priljubljena avtomobila – dobila sta samo tri zvezdice

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan