Šestdeset let od Volkswagnovega prvega milijona

5. 8. 2015
Deli

Na današnji dan pred šestdesetimi leti, 5. avgusta 1955, deset let po koncu druge svetovne vojne in začetku proizvodnje, je Volkswagen zabeležil svoj prvi milijon izdelanih avtomobilov.

Tedaj je bil to spoštovanja vreden dosežek, sploh ob dejstvu, da je znamka v Wolfsburgu izdelovala le dva glavna modela, Hrošča, ki se je tedaj imenoval Ovali, in Transporterja, poleg njiju pa so pri Karmanu v manjši seriji izdelovali še kabriolet. Dosežek je bil pomemben tudi zato, ker leta 1945 ob zagonu proizvodnje skoraj ni bilo človeka, ki bi zares verjel v uspeh že tedaj precej zastarelega avtomobila.

Volkswagen je milijon avtomobilov proslavil precej bučno, saj je zaposlenim in drugim gostom pripravil predstavo s točkami iz držav, kamor so izvažali avtomobile. Osrednja zvezda proslave je bil zlati Hrošč s 30-"konjskim" motorjem in značilnim ovalnim zadnjim steklom, ki so mu kromirane dele okrasili z okrasnimi kamenčki.

Že leta 1955 je iz Wolfsburga pripeljal še razkošnejši Karmann-Ghia, leta 1961 pa močnejši Hrošč 1500. Proizvodnja se je hkrati močno povečala in že leta 1963 dosegla 10 milijonov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja