Shell Eco-marathon Europe - novi dosežki v nizki porabi goriva

29. 5. 2015
Deli

Pretekli konec tedna se je v Rotterdamu odvil že trideseti Shell Eco-marathon Europe, na katerem so ekipe dosegle nova merila v varčni vožnji in postavila nove rekorde.

Na tekmovanju, čigar osnovno pravilo je, da zmaga tisti, ki z enim litrom goriva oziroma 1 kWh električne energije prevozi največjo razdaljo, je sodelovalo kar 197 ekip iz 26 držav, pomerile pa so se v dveh osnovnih kategorijah: Prototype za futuristična vozila in UrbanConcept za varčna bolj vsakdanje naravnana vozila.

Če bi se leta 1985, ko je maraton potekal prvič, zmagovalna ekipa z enim litrom goriva lahko odpeljala iz Rotterdama v London, bi letošnja zmagovalna ekipa Microjoule-La Joliverie lahko z ekvivalentno količino stisnjenega naravnega plina, ki je poganjal njihov prototip, dosegla Moskvo. Z takšno količino goriva je namreč prevozila 2551,8 kilometra. Manj optimizirana vozila iz kategorije UrbanConcept so sicer prevozila občutno manjše razdalje, a dosežek zmagovalcev v tej kategoriji nikakor ni zanemarljiv. Francoska ekipa Lycee Louis Delage je namreč z enim litrom bencina prevozila 517,3 kilometra, danska ekipa DTU Roadrunners pa je z litrom etanola prevozila 655 kilometrov.

Omeniti velja vsaj še prizadevanja francoske ekipe Vector Ecoteam, ki je za svoj električni prototip razvila računalniški sistem, ki je pikolovsko uravnaval hitrost vožnje, da bi kar se da zmanjšal porabo energije.

Shell Eco-marathon Europe, ki si ga je v Rotterdamu ogledalo več kot 50 tisoč obiskovalcev, se bo prihodnje leto preselil v London.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja