Novice Promocijsko sporočilo

SIGAS vam predela avto na plin

26. 11. 2014
Deli

Živimo čase, ko vsak prihranjen evro šteje. Zato ne čudi, da postaja avtoplin vse bolj priljubljena vrsta pogonskega goriva za avtomobile, saj je njegova cena več kot pol cenejša kot liter bencina.

No, po novem bo prihranek še večji, saj se je pred kratkim cena avtoplina še znižala in se cene gibajo že od 0,68 evra na liter. To pomeni, da bi recimo za napolnitev 60-litrske posode velikosti za gorivo plačali 85 evrov, za enako količino avtoplina pa zgolj 40 evrov. Preprost izračun pove, da je lahko mesečni prihranek, ob predpostavki da posodo za gorivo polnite vsak teden ogromnih 180 evrov.

Utekočinjen naftni plin nekateri imenujejo tudi gorivo prihodnosti. Je mešanica plinov z nizko molekularno maso in je energetsko učinkovito in do okolja prijazno gorivo. V mešanici plinov izstopata predvsem propan in butan. LPG je vsestransko uporaben, prijazen do okolja in energijsko učinkovit. V primerjavi z bencinom ima uporaba plina v avtomobilu številne prednosti:

- kalorična vrednost je le nekoliko nižja od bencina,

- visoko oktansko število,

- hitro uplinjanje in homogena zmes,

- življenjska doba motorja je daljša,

- enkrat daljša je življenjska doba katalizatorja,

- tišje in mirnejše delovanje motorja,

- Občutno zmanjšanje škodljivih emisij.

Seveda investicija v predelavo ni plin ni majhna, a se ob razmeroma običajni rabi avtomobila hitro povrne. Hkrati je predelano vozilo še bolj uporabno, saj se poveča avtonomija vozila, ker je vozilo opremljeno z dvema tipoma goriva oziroma je v avtomobilu dodatna posoda za plin. Skrajšano in poenostavljeno bi lahko zapisali, da so glavne prednosti do 50 odstotkov cenejša vožnja, do 35 odstotkov daljša življenjska doba motorja, do 200 odstotkov daljša življenjska doba katalizatorja in predvsem občutno zmanjšanje onesnaževanja okolja.

Podjetje Sigas je prvo na slovenski trg pripeljalo avtoplinske sisteme in poskrbelo za popularizacijo avtoplina kot pogonskega goriva za avtomobile. Njihovi izkušeni mehaniki vgrajujejo zgolj preverjene sisteme, narejene po njihovih lastnih zahtevah, kar pomeni, da uporabljajo kvalitetne homologirane in certificirane materiale, ki so garancija za zanesljivo in dolgotrajno delovanje. Za čas predelave vam priskrbijo nadomestno vozilo. V primeru, da je poškodbo motorja povzročilo nepravilno delovanje avtoplinske naprave, se krije škoda iz njihove zavarovalne police. Servisiranje predelanega vozila se še naprej opravlja tako kot pred predelavo, podjetje Sigas pa skrbi za servisiranje vgrajene plinske naprave. V avtomobil vgradijo rezervoar na mestu rezervnega kolesa, poljubno na armaturno ploščo se vgradi stikalo za vklop z indikatorjem nivoja goriva. Prav tako je mogoče vgrajeno napravo prenesti v katerokoli drugo vozilo, tudi, če je druge znamke in ima drugačno moč in prostornino.

SIGAS d.o.o., Krmelj 24C, Krmelj

Foto: Sigas in arhiv Avto magazin