Prenovljena Škoda Octavia je tik pred vrati. To je znano do sedaj

7. 1. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Škoda Octavia velja za enega najbolj priljubljenih avtomobilov na naših tleh, zato bo marsikdo z zanimanjem pričakal posodobitev, ki bo predstavljena februarja.

Dejansko gre za enega najpomembnejših avtomobilov na slovenskem trgu, saj je bil konec novembra najbolje prodajani model pri nas. Z več kot 1.600 prodanimi avtomobili je že konec novembra presegel svoj celotni izkupiček minulega leta, tako da je zelo malo možnosti, da bi s prvega mesta za leto 2023 (podatki za december še niso na voljo) katerikoli avto, predvsem pa Renault Clio, Škodo Octavio lahko izrinil.

Začetek prodaje četrte generacije pa ni prišel v najbolj primernem trenutku. Junija 2020 je bil svet namreč pošteno v primežu virusa covid-19, že nekaj mesecev pozneje pa je nastopila še kriza v dobavi polprevodnikov, tako da je bilo že naslednje leto Octavio treba čakati precej časa, v nekaterih primerih tudi več kot leto in pol. Kljub vsem težavam pa je uspešno ubranila status enega najbolj priljubljenih avtomobilov (še posebej karavanov) v Evropi, leta 2021 pa pri nas osvojila tudi prestižni naslov Slovenski avto leta

Škoda

Po slabih štirih letih na trgu pa je zdaj prišel čas za osvežitev, pri kateri pa večjih tehničnih posegov ni za pričakovati. Glede na opažene (zakrite) prototipe si lahko obetamo nekaj sprememb pri LED žarometih, pri čemer bo maska ostala bolj ali manj enaka. Spremenjene bodo spodnje odprtine za zrak na odbijaču, s čimer bodo podobo nekoliko bolj približali prihajajočima novima Kodiaqu in Superbu. A razen spodnjega video posnetka (pospremljenega s čestitko) ni Škoda sporočila nič kaj bolj oprijemljivega.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Škoda Slovenija (@skoda.slovenija)

Pri Škodi niso še nič povedali o posodobitvah tehničnega oddelka, vendar kakšne revolucije (najbrž tudi evolucije) ni za pričakovati. Motorna paleta bo tako sestavljena iz bencinskih in dizelskih motorjev, ostal pa bo tudi hibridni pogon. Če ste na tem mestu računali, da bo Octavia povzela najnovejšo priključno hibridno tehnologijo iz obeh novincev, ki omogoča približno 100 kilometrov električnega dosega, boste najbrž razočarani. Kot navajajo pri britanskem portalu AutoExpress, je za to zelo malo (oziroma praktično nič) možnosti.

Škoda Auto

Več 'popravkov' lahko pričakujemo v notranjosti, vsaj če se pri tem zanašamo na spremembe, ki jih bo deležen Volkswagen Golf. Tako lahko računamo na več analognih stikal ter že poznani, 10-palčni osrednji zaslon. Zagotovo pa se bodo lotili tudi programske opreme osrednjega sistema, ki je s svojimi »hrošči« marsikateremu uporabniku dodobra načela živce. V vsakem primeru prihaja osvežitev za Octavio v pravem trenutku, saj bo praktično na vrhuncu svoje življenjske dobe postala še boljša. Kot že rečeno, vse podrobnosti bodo razkrite prihodnji mesec, kot tudi to, kdaj bo dejansko zapeljala na ceste.

Preberite še: Ameriški start-up bi lahko povzročil revolucijo v svetu električnih vozil, preverite zakaj

BONUS VIDEO: Avto magazinove avtomobilske ‘nagrade’ 2023!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol