Škoda Superb je stara petnajst let

Pred petnajstimi leti je na ceste zapeljala prva Škoda Superb sodobne dobe, s katero je češka avtomobilska znamka obudila še eno znamenito ime iz svoje zgodovine.

Škoda Superb je stara petnajst let (foto: Škoda) Škoda
27. 10. 2016

Leta 1934 je Škoda že izdelovala reprezentativno limuzino Škodo 640 Superb, ki je bila tehnično zasnovana na manjši Škodi Popular, poganjal pa jo je 55-'konjski' 2,5-litrski šestvaljnik. Kardanska gred je bila iz motorja na zadnjo premo speljana skozi greben, kolesa pa so bila vpeta posamično. Škoda je tedaj izdelala 200 Superbov, s katerimi je nadaljevala izročilo velikih limuzin, ki jo je leta 1907 začela z Laurinom & Klementom FF, ki je bil prvi model z osemvaljnim motorjem v Evropi. V dvajsetih letih se je nadaljevala s Škodo Hispano Suiza, v začetku tridesetih let pa z osemvaljno Škodo 860.

Leta 2001 je Škoda ime Superb spet uporabila, tokrat za svoj model srednjega razreda, ki se trenutno po cestah vozi že v tretji generaciji. V tem času je bilo izdelanih okoli 900.000 avtomobilov, veliko več kot Škod Superb iz tridesetih let prejšnjega stoletja.