Škoda Superb "Sleeper edition" - Ulitmativno slovo tretje generacije

21. 8. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Bi imeli Superba s 350 kilovati moči (477 KM)? Britanski uvoznik avtomobilov Škoda je poskrbel za to. A žal le z enim avtomobilom ...

Škoda Superb Karavan "Sleeper Edition", narejen na osnovi prejšnje generacije modela, je točno to, kar pravi njegovo ime. Gre za karavan, ki je bil preoblikovan v zmogljiv in hiter avtomobil, pri čemer je ohranil povsem originalen videz. Že serijski model je imel (za Škodo) impresivne tehnične značilnosti, saj je z 200 kilovati (272 KM) in 350 Nm navora omogočal pospešek do 100 km/h v 5,6 sekunde. Ta različica pa zdaj ponuja kar 350 kilovatov (477 KM) in 662 Nm navora.

Preberite še:

skoda superb sleeper edition velika britanija
Škoda Velika Britanija

Superb je bil predelan po naročilu Škode Velika Britanija v sodelovanju z britanskim tuning podjetjem RE Performance in predstavlja zadnji poklon staremu modelu Superba. Dodatna moč je bila dosežena z namestitvijo Garrettovega turbopolnilnika, nadgradnjo sistema vbrizga goriva, vgradnjo večjega intercoolerja in novega sesalnega sistema. Poleg nadgradnje 2,0-litrskega motorja so inženirji namestili tudi po višini nastavljivo KW vzmetenje in zavore AP Racing.

skoda superb sleeper edition velika britanija
Škoda Velika Britanija

Kot pravijo pri motor1.com je "Sleeper" zdaj bližje tlom za skoraj pet centimetrov, kar mu daje bolj agresiven videz in bolj športne vozne lastnosti v primerjavi s standardnim Superbom. Predelan je tudi izpušni sistem, ki zdaj vključuje prilagojen "downpipe". Veliki karavan še vedno ohranja štirikolesni pogon in sedemstopenjski dvosklopčni avtomatski menjalnik, ki sta bila del standardne opreme.

Ta Superb je bil osnovan na najbolje opremljeni različici Laurin & Klement in vključuje vse od usnjenih sedežev in tripodročne klimatske naprave do Cantonovega avdio sistema in matričnih LED žarometov.

skoda superb sleeper edition velika britanija
Škoda Velika Britanija

Za slovo od tretje generacije Superba so se pri Škodi Velika Britanija odločili za avtomobil, pobarvan v barvo Royal Green. Ta posebna barva je bila lansirana lani ob kronanju kralja Karla III. Ta karavan ni naprodaj in se bo pridružil Škodini promocijski floti ter bo na voljo tudi otoškim avtomobilističnim novinarjem, tako da bomo o njem zagotovo še marsikaj slišali.

Ekipa, ki stoji za tem edinstvenim karavanom, je bila prav tako odgovorna za najhitrejšo Škodo vseh časov, Octavio s 600 konjskimi močmi, ki je leta 2011 dosegla hitrost 365 km/h na suhem, slanem jezeru Bonneville.

skoda superb sleeper edition velika britanija
Škoda Velika Britanija

Pred časom smo sicer pisali o Superbu, predelanem na Nizozemskem, ki zmore še več moči in ima vgrajen motor iz Audija RS3. Bistvena razlika med obema avtomobiloma pa je ta, da je "Sleeper Edition" na neki način uradno Škodin, saj so si ga zaželeli pri Škodini britanski izpostavi.

skoda superb sleeper edition velika britanija
Škoda Velika Britanija
Novo pri nas: Škoda Superb – Čehinja s še večjim nahrbtnikom!

Novo na Metroplay: Goran Dragić iskreno o tem, kaj se je z njim dogajalo po osvojitvi naslova evropskih prvakov