Škoda Superb v novi izdaji

18. 2. 2015
Deli

Na avtomobilski razstavi v Ženevi bo češka Škoda prvič predstavila novi rod svojega največjega modela, Superba. Na posebni prireditvi v Pragi so novost prvič predstavili svetovni novinarski javnosti.

Šef oblikovanja znamke Jozef Kaban mu je nadel zanimiv videz, ki nadaljuje družinsko linijo, začeto pri Octavii in Fabii. V dolžino se ni veliko spremenil, so mu pa namenili kar za 8 cm daljšo medosno razdaljo, manjša pa sta previsa koles. S tem je postal Superb še elegantnejši. Pravzaprav ga opredeljuje enostavnost oblike, ki jo dopolnjujejo kristalni okraski žarometov in drugih luči, po zgledu cenjenega češkega kristala. Notranjost je prislovično prostorna, predvsem na zadnji klopi, prtljažnik ima 30 litrov več kot prej, torej sprejme 625 litrov prtljage.

Superb je bil razvit na znani platformi MQB skupine Volkswagen, a izključno v Škodini režiji, torej na Češkem. Na novo zasnovano in prilagojeno podvozje je sestavljeno iz vzmetnih nog spredaj in večvodilske preme zadaj.

Na voljo bodo štirje bencinski in trije dizelski motorji – vsi s puhali za dodaten dovod zraka v zgorevalni prostor. Ob šeststopenjskem ročnem menjalniku bo na voljo tudi sedemstopenjski dvosklopčni, pri vseh motorjih razen obeh osnovnih bo mogoče izbrati tudi štirikolesni pogon. Bencinski motorji bodo na voljo v območju od 125 do 280 'konj' (92 do 206 kW, pri slednjem gre za enak dvolitrski motor, kot na primer poganja Leona Cupro), dizli od 120 do 190 'konj' (88 do 140 kW), kasneje prihaja tudi posebej varčna različica Greenline.

Novi Superb bo kot kombilimuzina s petimi vrati naprodaj, tudi v Sloveniji, od letošnjega junija. Cene bodo znane pred začetkom prodaje, a se v primerjavi s sedanjim Superbom ne bodo bistveno spremenile.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja