Skrivnosti je konec, kragujevška medvedka je zapeljala iz brloga

15. 6. 2024
Deli

Nova generacija priljubljenega Fiatovega  avtomobila se imenuje Grande Panda, poleg električnega motorja bo verjetno  na voljo tudi bencinski.

Razkritje nove Pande, ki jo bodo izdelovali v Fiatovi tovarni v srbskem Kragujevcu, je bilo predvideno za 11. julij, a so pri Fiatu slab mesec prej objavili prve uradne fotografije. Nova generacija Pande se bo imenovala Grande Panda, kljub “velikostnemu” dodatku v imenu, pa z dolžino ne bo presegla štirih metrov, natančneje, dolga bo 3,99 metra, kar je sedem centmetrov manj od razrednega povprečja.

Fiat

Nova Grande Panda bo izdelana na Stellantisovi platformi Smart Car (enako kot koncernski sorodnik Citroën C3) in bo globalni model, torej namenjen vsem trgom po svetu. Oblikovno se zgleduje po originalni Pandi, tisti iz 80. let, ki so ji očitno spremenili karosrijske linije v skladu s sodobnimi oblikovnimi smernicami. Avtomobil ob pogledu s strani spominja na robustnost predhodnice, kot poklon legendarni Pandi 4x4 pa ima natisnjene reliefne črke na vratih.

Fiat

Pri Fiatu še niso uradno naznanili, kakšni bodo pogonski sklopi novega avtomobila, znano je, da bo prvenstveno na voljo električni motor, ki bo glede na sorodstvo  s Citroënom C3,  verjetno razvil 82 kilovatov (113 KM), s polno baterijo pa naj bi medvedka lahko prevozila okoli 300 kilometrov. Po vsej verjetnosti se bo pod motornim pokrovom vrtel tudi 1,2-litrski bencinski trivaljnik, ki s pomočjo blagega hibridnega sistema razvije 74 kilovatov (101 KM). Pri tem motorju se bo navor na sprednji kolesni par prenašal s pomočjo šeststopenjskega ročnega menjalnika.

Prav tako iz Fiata še ni nobenih informacij o začetku serijske proizvodnje v nekdanji tovarni Zastave, niti namigov o ceni novega modela.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu