Sledenje vozil

28. 10. 2009
Deli

Majhnost včasih pomeni tudi prednost. To dokazuje slovensko podjetje CVS Mobile, ki je razvilo sistem sledenja vozil in ga uspešno trži tudi zunaj meja domovine.

Gre za telematski sistem sledenja, ki uporablja tehnologijo GPS in mobilno telefonijo oziroma njen sistem prenosa podatkov GPRS. CVS Mobile ponuja tri osnovne tipe strojne opreme, vselej pa gre za najem; osnovni stane okrog 30, srednji okoli 55 in najbolj popoln okrog 100 evrov mesečno, gre pa izključno za način najema sistema. Vsi podatki potekajo prek njihovih strežnikov, podjetje pa plačuje tudi vse stroške prenosa podatkov.

Predvsem gre za sledenje mednarodnega prevoza, v zadnjem času pa tudi za promet lokalnega značaja (pošte, taksi službe …). Na ta način lahko podjetje oziroma lastnik spremlja številne podatke – od lokacije vozila, porabe goriva, načina vožnje pa do pošiljanja delovnih nalog in komunikacije med voznikom in dispečerskim centorm.

Samo letos so v Sloveniji na svoj sistem priklopili več kot 2.000 vozil. Sistem, ki je upravljanje voznega parka in izvajanje del spremenil v rutino, pa je uporaben tudi za (predvsem dražja) osebna vozila. Z njim je namreč mogoče ugotoviti lokacijo vozila, kar pride prav v primeru kraje, večina zavarovalnic pa opremljenost s tem sistemom upošteva tudi pri višini premije zavarovanja proti kraji. (VK)

Foto: Sledenje

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol