Slovaška vse bolj pomembna na avtomobilskem zemljevidu, dobiva eno najbolj modernih tovarn

2. 7. 2022
Deli
Slovaška vse bolj pomembna na avtomobilskem zemljevidu, dobiva eno najbolj modernih tovarn (foto: Volvo)
Volvo

Kot zadnje ime, ki bo tam imelo svoje področje se je sedaj pojavil Volvo.

Švedski proizvajalec vozil Volvo namerava na Slovaškem zgraditi tovarno električnih avtomobilov. Kot so sporočili iz podjetja, naj bi se gradnja tovarne, v katero bodo vložili 1,2 milijarde evrov, začela prihodnje leto. Čez čas naj bi proizvodni obrat zaposloval 3300 ljudi.

Načrte o tovarni so po poročanju tujih medijev v petek predstavili prvi mož podjetja Jim Rowan in člani slovaške vlade.

"Širitev v Evropi, ki je naš največji prodajni trg, je ključna za naš prehod k elektrifikaciji in nadaljnji rasti," je ob tem po navedbah agencije Reuters dejal Rowan.

Volvo ima sicer v Evropi zaenkrat dve tovarni, na Švedskem in v Belgiji.

Slovaški premier Eduard Heger je načrtovano investicijo označil za zgodovinski trenutek in čudovito novico za Slovaško, pa je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V tovarni, ki bo stala v Košicah na vzhodu države, bi letno lahko proizvedli do 250.000 avtomobilov, pri čemer načrti po navedbah podjetja dovoljujejo tudi nadaljnjo širitev.

"Cilj Volva je, da bi do sredine desetletja prodali blizu 1,2 milijona avtomobilov letno, kar bomo dosegli z razširitvijo proizvodnih obratov po Evropi, ZDA in Aziji," so v švedskem podjetju dodali v sporočilu za javnost.

Proizvodnja njihovih vozil se je preteklo leto povišala za 5,6 odstotka na 700.000 avtomobilov, od katerih jih je bilo 27 odstotkov popolnoma električnih ali priključnih hibridov