Slovenci smo za volanom preveč nestrpni

3. 12. 2013
Deli
Slovenci smo za volanom preveč nestrpni

AMZS je opravil raziskavo o kulturi vožnje na slovenskih cestah.

Raziskava je pokazala, da nas nestrpnost seveda moti. Kar 74 odstotkov voznikov meni, da so slovenski vozniki nestrpni, hkrati pa jih kar 80 odstotkov o sebi misli, da so bolj strpni kot drugi. To seveda pomeni, da nestrpnost drugih voznikov opazimo veliko hitreje, kot pa svojo, če sploh jo.

V raziskavi je sodelovalo 669 oseb, ki so prek spleta reševale vprašalnik o svojih izkušnjah v prometu. Zdi se, da na cesti kar pogostokrat doživljamo neprijetne dogodke; kar 85 odstotkov voznikov je izjavilo, da se jim je v zadnjem tednu vsaj enkrat zgodilo, da je voznik pred njimi vozil - po njihovem mnenju - "prepočasi", 83 odstotkov voznikov pa, da so vsaj enkrat v zadnjem tednu komentirali "neumno" vedenje drugega voznika. Tretjini (36 odstotkov) je zaradi vožnje nekdo jezno žmigal z lučmi.

Rezultati posredno kažejo, da ni samo obnašanje drugih voznikov krivo za neprijetne dogodke, temveč tudi naša naravnanost in dejstvo, da negativne dogodke očitno opazimo hitreje kot pozitivne. Večina voznikov (77 odstotkov) poroča, da jih je v zadnjem tednu vsaj enkrat kakšen voznik spravil v jezo, po drugi strani pa je zgolj manjšina opazila pozitivne dogodke na cesti, npr. da jim je v zadnjem tednu kakšen voznik naredil kaj tako prijaznega, da so to opazili (38 odstotkov) ali pa so bili priča dogodku, ki jih je spravil v dobro voljo (33 odstotkov).

Raziskava dokazuje, da imamo slovenski vozniki o splošni kulturi vožnje v Sloveniji precej nizko mnenje, o samih sebi pa visoko. To dvoje seveda ne gre skupaj: večina ne more biti hkrati strpna in nestrpna, razen če so v anketi sodelovali samo strpni vozniki, kar pa je zagotovo skoraj ne verjetno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol