Od danes naprej boste nekateri tankali ceneje, ostali pa enako

10. 9. 2024 | STA
Deli
Od danes naprej boste nekateri tankali ceneje, ostali pa enako (foto: Profimedia)
Profimedia

Vlada je za naslednjih 14 dni določila nove cene pogonskih goriv.

Opolnoči se je na servisih zunaj avtocest cena 95-oktanskega bencina znižala za 1,1 centa na 1,475 evra za liter. Cena dizelskega goriva in kurilnega olja bo ob znižanih trošarinah ostala nespremenjena pri 1,519 evra oz. 1,125 evra za liter. Vlada je sicer zvišala t. i. CO2 takso. Nove cene derivatov bodo veljale od 10. do vključno 23. septembra.

Preberite še:

Od danes naprej boste nekateri tankali ceneje, ostali pa enako
Profimedia

Vlada je na današnji dopisni seji ohranila trošarine za bencin na enaki ravni, trošarine za dizel in kurilno olje pa je znižala. Vlada je s sprejemom sklepa prilagodila tudi višino okoljske dajatve za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida (CO2 takso) na 30,85 evra na tono emisij.

To je v primerjavi z drugimi državami v EU še vedno med najnižjimi obremenitvami, so zvišanje takse pospremili v Ukomu. "V članicah s primerljivo zasnovo te dajatve se stopnje dajatve gibajo med 30 in 50 evri na tono emisij," so pristavili.

Če ne bi regulirali cen, bi po oceni ministrstva za okolje, podnebje in energijo liter 95-oktanskega bencina stal okoli 1,513 evra (prihranek pri 50 litrih je 1,9 evra), liter dizla okoli 1,557 evra na liter (prihranek pri 50 litrih je 1,9 evra) in liter kurilnega olja okoli 1,222 evra (prihranek pri 1000 litrih je 97 evrov).

"Primerjava cen bencina in dizla kaže, da sta bencin in dizel v Sloveniji pod povprečjem sosednjih držav, in sicer je v povprečju cena bencina nižja za sedem odstotkov, cena dizla pa za 0,5 odstotka," so v sporočilu za javnost še navedli na ministrstvu.

Sosedje bodo od jutri tankali ceneje

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac