Slovenijo so na prvi šolski dan preplavili rumeni baloni za boljšo vidnost otrok

Agencija za varnost prometa je na letošnji prvi šolski dan poskrbela za prav posebno akcijo s sloganom #VarnoVŠolo, s katero želijo doseči še boljšo vidnost otrok na cesti in njihovo večjo varnost. Osrednji simbol akcije #VarnoVŠolo so rumeni baloni, ki voznike opozarjajo na prisotnost otrok na cesti. Vsi prvošolčki v Sloveniji, letos jih je prag šole prvič prestopilo 20.840, so skupaj s preventivnimi gradivi na temo prometne varnosti prejeli tudi rumene biorazgradljive balone, s katerimi so še bolj vidni in tako v prometu tudi bolj varni.

2. 9. 2019 | Promocijsko sporočilo

#VarnoVŠolo z rumeno rutko, kresničko in rumenim balonom

Začetek šole pomeni tudi več otrok na cesti, zato je nujna še večja pazljivost vseh udeležencev v prometu. Otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu, njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje še bolj pozorni. Da so šli prvošolčki #VarnoVŠolo, so jim poleg rumenih rutic letos pomagali še rumeni biorazgradljivi baloni, ki pripomorejo k boljši vidnosti otrok, vozniki pa jih tako še prej opazijo.

Na dogodku ob prvem šolskem dnevu na Osnovni šoli Simona Jenka v Kranju so sodelovali podpredsednica Vlade RS in ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa Vesna Marinko, župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in ravnatelj OŠ Simona Jenka Rudolf Planinšek. Akcijo #VarnoVŠolo podpirajo tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan, predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. Akcijo podpira tudi slovenska nogometna reprezentanca.

V izjavi za javnost na prvi šolski dan so osrednji govorci v Kranju podali naslednje izjave:

Mag. Alenka Bratušek, podpredsednica Vlade RS in ministrica za infrastrukturo:

»V prometu moramo biti vidni in previdni. Vidni za zmanjšanje možnosti, da bi se nam kaj zgodilo, previdni pa zato, da se kaj ne zgodi nam in da ne bi česa po nepotrebnem storili drugim udeležencem v prometu. Šolarji že vedo, da je pri pouku veliko odvisno od nas samih – če smo pridni in odgovorni, potem skoraj ni možnosti, da bi se pri kakšnem predmetu kaj zapletlo. In podobno je v prometu: če se zavedamo odgovornosti za svojo varnost in varnost drugih in če smo v prometu stalno pozorni na dogajanje okrog nas, bomo zelo zmanjšali možnost, da bi se nam kaj zgodilo. S takimi akcijami, kot je današnja, o tem osveščamo tako šolarje kot tiste, ki že vozijo.«

Vesna Marinko, mag. upr. ved, v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa:

»Otroci težko ocenjujejo in predvidevajo nevarne situacije v prometu, zato so med najbolj ranljivimi udeleženci. Vozila opazijo kasneje, težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila in ne zmorejo dobro presoditi njegove oddaljenosti in hitrosti. Vozniki moramo biti nanje zato izjemno pozorni in jim prepustiti prednost na prehodih za pešce. Starše opozarjamo na dosledno pripenjanje otrok v vozilu in uporabo otroških varnostnih sedežev. Prav tako je pri otrocih kolesarjih obvezna uporaba zaščitne čelade in tehnično varnega in opremljenega kolesa. Ker so otroci manjši, so slabše vidni, zato smo z akcijo #VarnoVŠolo dosegli, da jim bodo poleg rumenih rutic in kresničk letos k večji vidnosti pomagali še rumeni biorazgradljivi baloni. Otroci so tako v prometu bolj opazni, vozniki pa nanje bolj pozorni. Zagotovili smo, da bodo šolarjem pri prečkanju cest na prehodih za pešce v prvem tednu šole pomagali prostovoljci. Svetujemo, da starši otroke spodbujajo k samostojnosti tako, da šolsko pot večkrat prehodijo skupaj z njimi. Naučimo jih varnega ravnanja v prometu in jim bodimo vzor. Bodimo strpni in odgovorni, da bomo s posluhom za naše najmlajše soustvarjali varnejše poti v šolo prav vsak dan. S skrbjo za naše otroke skrbimo tudi za našo skupno prihodnost!«

Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj:

»Šolski prag kranjskih osnovnih šol je letos prestopilo 5570 učencev, med njimi je 642 prvošolčkov. V Mestni občini Kranj si vseskozi prizadevamo, da so otroci na šolskih poteh čim bolj varni. Tako smo pred začetkom šolskega leta med drugim izboljšali označitve prehodov za pešce in kolesarje v določenih križiščih in prestavili prikazovalnik hitrosti, ki bo umirjal promet na eni od nevarnejših prometnih točk, kjer poteka šolska pot. Vzpostavili bomo tudi radarsko merjenje hitrosti na eni od bolj kritičnih lokacij in še naprej skrbeli za osveščanje javnosti o prometni varnosti. Vsem šolarjem želim varno pot v šolo in veselje pri učenju.«

Pet korakov za večjo varnost v prometu

Agencija za varnost prometa je pripravila nova preventivna gradiva #VarnoVŠolo s petimi koraki za večjo varnost udeležencev v prometu, ki so namenjena otrokom in odraslim in se preko Policije, občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, nevladnih organizacij s področja prometne varnosti in drugih deležnikov razdeljujejo širši javnosti. Agencija bo gradiva šolarjem delila v okviru terenskih akcij in na preventivnih dogodkih.

Preko spletnega portala šolskih poti Agencija spodbuja vse osnovne šole k pripravi načrtov šolskih poti, kjer začrtajo šolske poti, opredelijo kritična mesta ter vzgojne vsebine na področju ravnanja v prometu. Portal je namenjen učencem, učiteljem, staršem in drugi zainteresirani javnosti za boljšo preglednost nad področjem urejanja šolskih poti v Sloveniji in na ravni občin. Trenutno vsebuje že 173 načrtov šolskih poti ter preko 117 digitaliziranih načrtov.

Naj bodo naši otroci na cesti varni in vidni

Agencija znova opozarja, da sami lahko največ storimo za varnost otrok in svetuje: »Stopimo skupaj in naredimo še več za večjo varnost otrok na cesti. Opremite svojega otroka z rumenim biorazgradljivim balonom, saj bo tako še bolj viden. Prav tako z objavo rumenega balona, simbola večje varnosti otrok na cesti, na družbenih omrežjih pomagajte širiti sporočilo o rumenem balonu in ozaveščati o otrocih na cesti. Bodite pozorni in pripravljeni, ne le na prvi šolski dan, temveč prav vse dni v letu!«

Pošiljamo vam tudi videoposlanico ob prvem šolskem dnevu, saj je prva pot v šolo ena najpomembnejših poti v življenju, ki se nam za vedno vtisne v spomin. Agencija za varnost prometa je ob zavedanju, da imata lahko sodelovanje in povezovanje izjemno moč in da smo vsi del prometne varnosti, k poslanici, ki bo otroke varno pospremila v šolo, povabila vse odgovorne po resorjih, ki soustvarjajo ustrezne pogoje in podlage za boljšo prometno varnost vseh nas. Vsi skupaj in vsak s svojo vlogo sporočajo in ozaveščajo, kako pomembna je prometna varnost ter pozivajo k večji odgovornosti. Želijo si, da bi njihova sporočila k strpnemu in odgovornemu ravnanju v prometu obrodila sadove in da bomo s posluhom za naše najmlajše lahko skupaj soustvarjali varnejše poti v šolo prav vsak dan.