Slovenska naklonjenost električnim avtomobilom s smešnim odstopanjem od povprečja

30. 6. 2024 | Jaka Drozg
Deli

Raziskava je potrdila to, kar bi verjetno uganili tudi sami. Kaj nam predstavlja največjo oviro?

Raziskava EAFO (Evropski observatorij za alternativna goriva) za leto 2023 je pokazala nekaj zanimivih rezultatov, v katerih Slovenci močno odstopamo od povprečja. V njej je sodelovalo 19.000 evropskih voznikov iz 12 držav, od tega 1317 iz Slovenije. Od tega je 2.000 takšnih, ki se že prevažajo z električnim avtomobilom, ostalih 17.000 uporablja avtomobile z motorji z notranjim zgorevanjem.

Večina anketirancev v Sloveniji zahteva več kot 500 kilometrov dosega!

Večina anketirancev v Sloveniji zahteva več kot 500 kilometrov dosega!

Tesla

Na vprašanje, če bi razmislili o nakupu električnega avtomobila v kratko-, srednje- ali dolgoročnem obdobju, je pritrdilo kar 57 odstotkov vseh vprašanih, v Sloveniji pa le 43 odstotkov anketirancev. Še večja razlika se pojavi pri tistih, ki bi električni avtomobil kupili že v naslednjih petih let – to naj bi bilo 33 odstotkov vseh vprašanih, a le 16 odstotkov slovenskih anketirancev. Statistiko potrdi tudi drug ekstrem in sicer tisti, ki so bili odločni, da električnega avtomobila ne bi kupili. Teh je na evropski ravni le četrtina, v Sloveniji pa kar 43 odstotkov! Razliko med ekstremi so predstavljali neodločeni.

Pod željeno mejo 20.000 evrov ni veliko novih električnih avtomobilov

Pod željeno mejo 20.000 evrov ni veliko novih električnih avtomobilov

Citroen

Kaj nam predstavlja največjo oviro?

Glavna faktorja sta seveda cena in doseg. Tako evropski kot slovenski anketiranci so za električni avtomobil na baterijo (rabljen ali nov) pripravljeni odšteti 20.000 evrov. Takšnih novih pa na trgu ni veliko na izbiro. Pri dosegu je več nihanja, z manj kot 200 kilometri bi bilo zadovoljnih le šest odstotkov, s 300 do 500 kilometri približno tretjina, več kot 500 kilometrov, ki jih danes v realnih pogojih zmore le redko kateri električni avto, pa zahteva 47 odstotkov vprašanih, oziroma v Sloveniji kar 58 odstotkov!

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave