Slovenska policija kupuje, razpis za Provide 'nastavljen'?

23. 11. 2013
Deli

Vozni park slovenske policije je potreben prenove, a zdaj gredo iz ene skrajnosti v drugo - kupujejo kar 328 vozil!

Prek javnega razpisa želijo izbrati najboljšega ponudnika za sedem tovornih vozil, deset limuzin in 311 osebnih patruljnih vozil.

Z razpisom je policija podala  javno naročilo za oddajo naročila blaga po odprtem postopku za dobavo okoljsko manj obremenjujočih vozil z gumami z boljšim izkoristkom goriva in boljšim oprijemom na mokri podlagi, predmet javnega naročila pa so:

  1. 156 belo-modrih osebnih specialnih patruljnih vozil z nizkimi emisijami ter gumami z boljšim izkoristkom goriva in boljšim oprijemom na mokri podlagi. Osnovni pogoji: karavan, dolžina najmanj 4.500 mm, medosna razdalja najmanj 2.500 mm, prtljažnik najmanj 475 litrov, motor 1.500 do 2.000 cm3 z najmanj 75 kW, 5 zvezdic na EuroNCAP preizkusnem trku
  2. 114 civilnih osebnih specialnih patruljnih vozil s štirikolesnim pogonom z nizkimi emisijami ter gumami z boljšim izkoristkom goriva in boljšim oprijemom na mokri podlagi. Osnovni pogoji: karavan, dolžina najmanj 4.500 mm, medosna razdalja najmanj 2.500 mm, prtljažnik najmanj 540 litrov, motor 1.700 do 2.000 cm3 z najmanj 100 kW, štirikolesni pogon, 5 zvezdic na EuroNCAP preizkusnem trku.
  3. 41 civilnih osebnih specialnih patruljnih vozil z nizkimi emisijami ter gumami z boljšim izkoristkom goriva in boljšim oprijemom na mokri podlagi. Osnovni pogoji: karavan, dolžina najmanj 4.500 mm, medosna razdalja najmanj 2.500 mm, prtljažnik najmanj 540 litrov, motor 1.700 do 2.000 cm3 z najmanj 100 kW, 5 zvezdic na EuroNCAP preizkusnem trku.
  4. 10 civilnih osebnih specialnih patruljnih vozil (za sistem Provida) z nizkimi emisijami ter gumami z boljšim izkoristkom goriva in boljšim oprijemom na mokri podlagi. Osnovni pogoji: limuzina, dolžina najmanj 4.500 mm, medosna razdalja najmanj 2.700 mm, motor 2.800 do 3.000 cm3 z najmanj 150 kW, 5 zvezdic na EuroNCAP preizkusnem trku.
  5. 7 specialnih tovornih vozil z gumami z boljšim izkoristkom goriva in boljšim oprijemom na mokri podlagi.

In kateri avtomobili ustrezajo posameznim sklopom?

V prvem sklopu jih ustreza veliko, med njimi tudi VW Golf Variant, Ford Focus Wagon, Opel Astra Sports Tourer, Škoda Octavia Combi, Renault Megane Grandtour, Kia Cee'd Sportswagon, Chevrolet Cruze SW, Toyota Auris Touring Sports (tudi hibridna različica) ...

V drugem sklopu je izbira zahteve po štirikolesnem pogonu manjša, ustrezata le VW Golf Variant 4Motion in Škoda Octavia Combi 4x4 (in seveda kup vozil iz višjih razredov ali prestižnejših in dražjih znamk).

V tretjem sklopu je izbire spet več, poleg vozil iz višjih razredov ali prestižnejših in dražjih znamk so kandidati VW Golf Variant, Ford Focus Wagon, Opel Astra Sports Tourer, Škoda Octavia Combi, Renault Megane Grandtour, Chevrolet Cruze SW, Toyota Auris Touring Sports ...

Najbolj zanimiv je četrti sklop, kjer se spet izkazuje, da si nekateri izbore pišejo tako, da v poštev pride le avto ali dva, ki sta jim všeč. V tem primeru sta to le Audi A4 in BMW serije 3. Izbira bi bila precej večja, če ne bi nesmiselno vztrajali pri ročnem menjalniku, dodali bi lahko Mercedes C in Volvo V60, če pa bi se sprijaznili tudi z dejstvom, da je prostornina motorja v resnici nepomembna, pomembna je moč, pa še VW Passat in Opel Insignia. Skratka, v tej točki je razpis (namerno?) nesmiseln, tudi zato, ker sodobni kalsični samodejni menjalniki zlahka nudijo enake zmogljivosti kot ročni, pa še težje jih je polomiti ...

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja