Odštevamo ure do konca glasovanja za Slovenski avto leta 2023 - oddajte še zadnje glasove

30. 11. 2022
Deli
2 / 28
Ph.Alberto Giorgio Alquati

Alfa Romeo Tonale

Pred vami je prvi korak k izboru za nov Slovenski avto leta, ki bo januarja po razglasitvi seveda nasledil Toyotin model Yaris Cross, ki je pozimi precej suvereno osvojil naslov avtomobila leta 2022. Zdaj je pred vami seznam novih modelov, ki so letos prišli na slovenski trg in so jih ali jih bodo do zahtevanega datuma zastopniki prodali v najmanj 25 primerkih (kot to pač zahtevajo pravila, da se avto sploh lahko uvrsti v konkurenco).

Pred vami je torej seznam 27 modelov, za katere je žirija ocenila, da se lahko uvrstijo v izbor za Slovenski avto leta. Seznam je nekoliko daljši kot lani, ko ga je oklestila manjša prodaja zaradi kovidnih ukrepov. Seveda so tudi v tem primeru možnosti, da bo treba seznam krajšati, če kateri od kandidatov ne bo dosegel nujne kvote za uvrstitev. Za zdaj pa menda dobro kaže.

Glasujete lahko na dva načina. Najhitreje in najbolj enostavno boste to storili prek spodnje glasovnice, kjer je naveden seznam vseh kandidatov za laskavi naziv (za boljšo predstavo pa vas vabimo, da si jih ogledate v priloženi galeriji, kjer so navedeni po abecednem vrstnem redu). Iz istega IP-naslova lahko glasujete enkrat na teden, prek tega naslova pa lahko glasuje več družinskih članov.

Druga možnost je s pomočjo glasovnice v reviji Avto magazin. 

Finalisti znani do konca novembra 

Tisti model, ki je v prvem delu zbral največ točk, se je uvrstil v finalni del s šestimi točkami popotnice, drugouvrščeni s štirimi in tako naprej. Izbrali ste torej pet finalistov (od 24 modelov, ki so na izbiro). Prvi del izbora se je končal 25. novembra. V drugem, finalnem delu morajo svojo nalogo opraviti uredništva, ki bodo glasovala med petimi izbranimi modeli, torej modeli, ki ste jih s svojimi glasovi uvrstili v finale. Kot vedno morajo novinarji pri tem upoštevati nekaj smernic, med drugim tudi primernost za slovenski trg, varnost in asistenčne sisteme, nabor pogonskih agregatov, vozne lastnosti in zmogljivosti. Na koncu še uredništva podelijo glasove oziroma točke po istem ključu, torej 6, 4, 3, 2, 1. In seveda – naslov avtomobila leta osvoji model, ki zbere največ točk v obeh delih.

Kogar zanima več o pravilih, jih bo v celoti našel na spletni strani izbora (www.slovenskiavtoleta.si). Omeniti velja še, da izbor tudi letos organizirajo mediji, ki se ukvarjajo z avtomobilizmom v celoti ali pa prek prilog: Avto magazin, Delo s Slovenskimi novicami, časnik Dnevnik z Nedeljskim, časnik Večer, RTV Slovenija z radiom Val 202 in TV oddaja Avtomobilnost, spletni portal siol.net in avtomobilski vlog oziroma videoblog Komotar minuta.

Izbor se nadaljuje - s tremi novimi modeli!
 
Verjetno ste že opazili, da smo seznam modelov, ki sodelujejo v letošnjem izboru, posodobili. Obstoječim 24. modelom smo dodali tri nove, ki so se uvrstili na listo naknadno. Zakaj sprašujete? Zaradi izredno volatilnih razmer na trgu in spreminjajočih se dobavnih rokov. Slovenski zastopniki za znamko Ford in Honda so tako šele tik pred zdajci od svojih principalov dobili zagotovilo, da lahko začnejo prodajo in računajo na zahtevano število avtomobilov v prvem delu glasovanja (25). Zato smo torej naknadno uvrstili na spisek Fordova modela Touneo Connect in Mustang Mach-E ter Hondin model Civic E:HEV.

Vsi, ki boste s svojim glasom za Slovenski avto leta 2023 sodelovali v glasovanju in na koncu skupaj izbrali finaliste izbora za leto 2022, so prišli v boben za žrebanje treh lepih nagrad.

Žrebanje bo potekalo v v okviru finalne prireditve za izbor Slovenskega avta leta 2023, ki bo potekal sredi januarja, objavljeno pa bo naslednji dan na vseh medijskih kanalih medijskih hiš, ki sodelujejo v izboru Slovenski avto leta. 

Tri nagrade so: 

Prva nagrada - vrednostna kartica za dobroimetje za nakup goriva pri Petrolu. Nagrajenec bo lahko svoj avtomobil v naslednjem letu oskrbel z gorivom v vrednosti kar 1.500 evrov in si tako ob običajni povprečni porabi večine avtomobilov zagotovil vsaj 15.000 kilometrov. 

Drugo nagrado - petdnevni najem sodobnega avtodoma Adria, ki ga poklanja podjetje Adria Mobil (termin najema in tip avtodoma bosta glede na razpoložljivost znana po dogovoru z Adrio Mobil).

Tretja nagrada - komplet vrhunskih zimskih pnevmatik Goodyear UltraGrip Performance +, ki so na neodvisnih testih dosegle najboljše rezultate. 

 
Preberite še: Zdaj je jasno – Toyota Yaris Cross je Slovenski avto leta 2022!

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"