Slovensko podjetje prodira dalje na področju e-mobilnosti, nova investicija je vredna kar 5 milijonov

Skupina LTH Castings, ki po lastnih navedbah sodi med večje in uspešnejše evropske livarne aluminija, dodatno krepi zmogljivosti za proizvodnjo izdelkov za električne avtomobile.

Slovensko podjetje prodira dalje na področju e-mobilnosti, nova investicija je vredna kar 5 milijonov (foto: Newspress) Newspress
30. 5. 2022

Po lanskem zagonu proizvodne linije v Ljubljani je zdaj zaključil še pet milijonov evrov vredno naložbo v povečanje kapacitet v obratu v hrvaškem Čakovcu.

V petek so tako v tem podjetniško razvitem mestu v bližini slovensko-hrvaške meje odprli nov proizvodni obrat, s katerim so svoje tamkajšnje zmogljivosti povečali za 3.400 kvadratnih metrov oziroma za skoraj polovico na skupno nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov.

Preberite še: Je voda v gorivu rešitev za dizelske motorje? V Ameriki razkrivajo zanimivo rešitev za dizle

Investicija v vrednosti pet milijonov evrov po pojasnilih iz matičnega podjetja poleg nove zgradbe vključuje tudi najsodobnejšo avtomatizirano strojno opremo, namenjeno proizvodnji sestavnih delov za avtomobilsko industrijo na področju električne mobilnosti.

V Čakovcu napovedujejo širitve tudi v prihodnosti, saj so za ta namen že pridobili 18.700 kvadratnih metrov dodatnega zemljišča.

"Avtomobilska industrija zahteva kakovostne in zanesljive poslovne partnerje, ki nenehno vlagajo v razvoj. To je v času transformacije avtomobilske industrije v e-mobilnost še posebej pomembno. LTH Castings kupci že vrsto let prepoznavajo kot dolgoročne razvojne partnerje, kar potrjuje našo vizijo za prihodnost," je ob odprtju po navedbah družbe povedal direktor LTH Castings Andrej Megušar.

Skupina sicer zaradi rasti poslovanja veliko vlaga v širitev in posodabljanje svojih obratov.

V obe podjetji na Hrvaškem (poleg Čakovca je obrat še v Benkovcu) so v zadnjem letu investirali več kot 10 milijonov evrov.

V celotni skupini so investicije lani dosegle 38 milijonov evrov, za letos so načrtovane v višini več kot 50 milijonov evrov.

Skupina LTH Castings ima sicer sedež v Škofji Loki. V Sloveniji zaposluje okoli 2000 ljudi, skupaj s hčerinskimi družbami na Hrvaškem in v Severni Makedoniji pa več kot 3200.

Njihovo poslovanje temelji na razvoju in izdelavi sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, kot so komponente za elektrificirane pogonske sklope, motorni deli, deli krmiljenja in deli zavornih sistemov, pri čemer sodelujejo z vodilnimi evropskimi avtomobilskimi proizvajalci (na primer s podjetju iz skupine Volkswagen in z BMW) in njihovimi dobavitelji.

Konec lanskega leta so na svoji lokaciji v Ljubljani, ki so jo pridobili po nakupu dela nekdanjega kompleksa Litostroj, odprli novo proizvodno linijo za električne pogone, od leta 2019 pa so za posodobitev in širitev proizvodnih zmogljivosti na tem področju samo v Ljubljani investirali več kot 50 milijonov evrov.

Poleg krepitve proizvodnih in razvojnih kapacitet v podjetju izpostavljajo tudi vlaganja v trajnostnost. Letos bodo z namenom povečanja energetske učinkovitosti in samozadostnosti zgradili sončne elektrarne v Čakovcu in Benkovcu, v Ohridu v Severni Makedoniji in v slovenskem obratu na Trati v Škofji Loki.