Sneg že povzroča velike težave v prometu. Zapore so tudi na avtocesti

19. 1. 2024 | STA
Deli
Sneg že povzroča velike težave v prometu. Zapore so tudi na avtocesti (foto: Facebook/neurje.si)
Facebook/neurje.si

Sneženje že od jutra precej težav povzroča v prometu na avtocestah, na primorski avtocesti se stanje poslabšuje tudi zaradi vse močnejše burje. Dars je skupaj s policijo začel izločati tovornjake na štajerski avtocesti, po napovedih jih bodo izločali tudi na primorski avtocesti. Trenutno sta zaprti dolenjska avtocesta in vipavska hitra cesta.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste je trenutno dolenjska avtocesta zaprta pred priključkom Višnja Gora proti Novemu mestu. Vipavska hitra cesta pa je zaradi zdrsov tovornih vozil zaprta med priključkom Vipava in razcepom Nanos proti Razdrtemu.

Na štajerski avtocesti so pred priključkom Žalec proti Mariboru že začeli izločati tovorna vozila, težja od 7,5 tone. Po napovedih Darsa bodo tovorna vozila kmalu začeli izločati tudi na primorski avtocesti, so pojasnili za STA.

Številna opozorila niso zalegla, zgodile so se številne prometne nesreče in zdrsi tovornih in osebnih vozil. Največ težav zaradi zdrsov tovornih vozil je na štajerski avtocesti, je za STA dejal Vasja Podkrižnik s prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

Profimedia

Promet po državi je močno upočasnjen, na delu so plužne in posipne skupine, ki tam, kjer je prišlo do zdrsov, ne morejo dobro opraviti svojega dela, je opozoril Podkrižnik. "Če ni nujno, ne na pot. Če pa morate, pa zagotovo in samo z dobro zimsko opremo," je podčrtal Podkrižnik.

Trenutno je zaradi zdrsov tovornih vozil na štajerski avtocesti med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje zaprt vozni pas proti Mariboru ter vozni pas med priključkom Slovenska Bistrica jug in počivališčem Tepanje proti Ljubljani. Zaradi zdrsa je zaprta tudi cesta Poljana-Šentvid.

Na Policijski upravi Maribor so zgolj med 5. in 8. uro obravnavali 15 prometnih nesreč z materialno škodo in štiri z lažjimi telesnimi poškodbami. Voznikom svetujejo, naj ne pozabijo na lopato, orodje za čiščenje snega in veliko strpnosti. "V avtu imejte dovolj goriva, na pot pa se odpravite z očiščenim vozilom, pravočasno in nikakor brez zimske opreme. Obvezno vnaprej preverite prometne razmere na relaciji, na katero se podajate. Policisti opozarjamo tudi na ustrezno varnostno razdaljo, ki je v takšnih situacijah izjemno pomembna," sporočajo.

Slavko Bračko iz podjetja Pomgrad, ki je vodja vzdrževanja cest v večjem delu Štajerske, je za STA davi povedal, da so vse plužne enote na terenu. "Zaenkrat nekih posebnosti ne beležimo. Padavine so se začele opolnoči, najprej dež, ki pa je med 4. in 5. uro prešel v sneg," je povedal. Tudi med jutranjo prometno konico zunaj avtocest ni bilo večjih zastojev ali zdrsov vozil. "Trenutno v prometu zagotavljamo prevoznost za vozila, ki so z zimsko opremo," je dodal.

Preberite še:

Koliko bosta stali prihajajoči Škodi Kodiaq in Superb?