So 3D-zebre rešitev za bolj opazne prehode za pešče?

27. 8. 2021 | Jaka Drozg
Deli
So 3D-zebre rešitev za bolj opazne prehode za pešče? (foto: Generali)
Generali

Generalijev projekt Varno ima vedno prav že predstavlja prve 3D-zebre.

Ob začetku vsakega šolskega leta je prometna varnost osredotočena predvsem na otroke in ostale pešce, ki spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu. Ti namreč predstavljajo skoraj polovico vseh smrtnih žrtev v prometu. Z letošnjim letom pa bo k bolj umirjenemu prometu in vidljivosti najobčutljivejših udeležencev v prometu pripomoglo sodelovanje zavarovalnice Generali, občin in Zavoda Varna pot, ki na naše ceste umeščajo prehode za pešce s tri dimenzionalnim optičnim učinkom.

To dosežejo z barvami in vzorcem, ki ustvari optično prevaro, prehod za pešce pa iz vidika voznika avtomobila deluje kot lebdeča fizična ovira. Pa čeprav je na cesti le nekaj več barve, je prehod za pešce tako hitreje opazen, voznike pa lahko tudi pretenta, saj na prvi pogled deluje kot fizična ovira, zaradi katere bodo mnogi upočasnili in čez prehod zapeljali počasneje. Proces ustvarjanja 3D-zeber je prikazan tudi v spodaj priloženem videu.

Kot prva občina s 3D-zebrama, kot so ju poimenovali, se lahko pohvali Velenje, kjer ju lahko najdemo med Rudarsko in Prešernovo cesto pri Upravni enoti Velenje ter v neposredni bližini velenjskega izobraževalnega centra, kjer se nahajajo številne šole. Sledila je občina Ptuj, ki je prvi tri-dimenzionalni prehod za pešče namestila na Župančičevo ulico pred OŠ Ljudski vrt, ki predstavlja glavno dovozno pot do šole. V torek, 7. septembra, bodo na Ptuju predstavili še drugo, Ljubljana pa bo prvo dobila v tednu mobilnosti med 16. in 22. septembrom.

S projektom želijo opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z bolj opaznimi prehodi za pešce zmanjšati število spregledanih peščev in s tem napak voznikov, ki lahko vodijo do prometnih nesreč. Tri dimenzionalni prehodi za pešce bodo umeščeni na lokacije, kjer je v prometu veliko pešcev in predvsem otrok, k sodelovanju pa že poskušajo privabiti tudi druge občine.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem