Specialist za rallyje na dolge proge

17. 4. 2007
Deli

Porsche je svojo ponudbo športnih avtomobilov za stranke razširil še z enim izdelkom: Porsche Cayenne S Transsyberia je bil razvit na osnovi novega Porscheja Cayenne S kot rally-vozilo za dolge proge. Ta športni terenec bo svoj premierni nastop doživel od 2. do 17. avgusta na rallyju Transsyberia, ki bo potekal iz Moskve čez Sibirijo vse do Ulanbatorja v Mongoliji.

Porsche Cayenne je v segmentu športno-terenskih vozil poznan po svojih dobrih cestnih lastnostnih. Z drugo generacijo, ki pravkar doživlja premiero v Porschejevih centrih širom po svetu, so zdaj ta nivo še nekoliko dvignili. Novi motorji z neposrednim vbrizgavanjem bencina imajo še večjo moč, obenem pa se je poraba goriva zmanjšala. V primerjavi s prejšnjimi izvedbami znaša zdaj prihranek pri gorivu tudi do 15 %.

Izpostaviti velja tudi novi sistem Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), ki z dvema aktivnima stabilizatorjema skoraj povsem kompenzira bočno nagibanje vozila v ovinkih. Nove izvedbe Cayenna so v svojem elementu tudi izven utrjenih cestišč. Pri terenskih vožnjah PDCC omogoča maksimalni neodvisni hod posameznih koles in dodatno izboljšuje vlečno silo elektronsko krmiljenega štirikolesnega pogona.

Lani sta dve zasebni ekipi prvič s Porschejem Cayenne S sodelovali na rallyju Transsyberia in zasedli prvi dve mesti. Zaradi uspešnega nastopa teh vozil so pri Porscheju postali pozorni na to prireditev, tako da zdaj navdušenim voznikom Cayennov nudijo možnost, da se tudi s tem vozilom udejstvujejo na športno-avtomobilističnem področju. Prvič so zdaj zato še dodatno izboljšali že tako zelo dobre terenske lastnosti Cayenna in razvili vozilo, ki je namenjeno posebej za rallyje na dolge proge.

Novi Cayenne S Transsyberia, ki ga bodo sprva izdelali v majhni seriji 26 primerkov, je med drugim opremljen s specialnimi terenskimi pnevmatikami, z varnostno kletko, krajšim osnim prenosom, prečno zaporo, ojačano in razširjeno zaščitno oblogo dna vozila ter z ojačanimi prečnimi vodili na sprednji premi. Moč osemvaljnega motorja ostaja nespremenjena, torej 283 kW (385 KM).

Porschejeve stranke, ki imajo športne ambicije, se bodo s Cayennom S Transsyberia lahko udeležile ene od zadnjih pustolovščin na štirih kolesih: rallyja Transsyberia. Od 2. do 17. avgusta bo proga zahtevnega orientacijskega rallyja sodelujoče ekipe vodila iz Moskve čez Sibirijo do cilja v Ulanbatorju v Mongoliji.

To pomeni skoraj 6.200 kilometrov javnih cest, zvoženega makadama in prog za zahtevne preizkušnje. Na programu so celo prečkanja rek in posebne preizkušnje v puščavi Gobi. Medtem ko bo na dolgih povezovalnih etapah v ospredju navigacija, pa bodo pri posebnih preizkušnjah na zaprtih progah pomembne predvsem sposobnosti voznika in vozila.

Tiskovno sporočilo Porsche Slovenija

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"