24 ur Le Mansa 2013: zmaga za Audi

23. 6. 2013
Deli

Dež, rekordno število varnostnih avtomobilov in tragična nesreča Allana Simonsena so zaznamovali letošnjo izvedbo 24-urne dirke v Le Mansu.

Audiji so bili najhitrejši na treningih in videti je bilo, da jim Toyote ne bodo mogle slediti, a po 24 urah dirkanja je moštvo iz Ingolstadta le s krepkim trudom odneslo zmago. Audi R18 e-tron Quattro s številko 2 je čez ciljno črto popeljal Tom Kristensen, ki si je s tem privozil že 9. skupno zmago v Le Mansu v 17 nastopih. Le krog je za njim zaostala najhitrejša Toyota TS030 - Hybrid, sledili so drugi Audi, druga Toyota in tretji Audi.

V razredu LMP2 je šla dvoja zmaga OAK Racingu z Morgan Nissani (dirkalniki z Nissanovimi motorji pa so zasedli kar prvih pet mest), v GTE Pro pa tovarniški ekipi Porscheja, tretje mesto pa je po smoli z varnostnim avtom v zadnji uri dirke osvojila preostala Astonova ekipa.

Tudi v razredu GTE Am je slavil Matmutov Porsche pred dvema Ferrarijema 458 in Porschejem znanega igralca Patricka Dempseyja.

Letošnjo driko je sicer zaznamovala tragična nesreča, saj je v četrtem krogu s steze v zaščitno ograjo z Astonom zletel Allan Simonsen in se pri tem tako hudo poškodoval, da je v medicinskem centru dirkališča umrl.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja