Ciprski reli: Mikkelsen prvak v IRC-ju!

5. 11. 2011
Deli

22-letni Andreas Mikkelsen (Škoda Fabia S2000) je bil le eden od petih, ki so na zadnjem reliju serije IRC upali na naslov. Začel je silovito, bil prepričljivo najhitrejši, se spretno izogibal pastem ciprskih kamnov na makadamu in lukenj na asfaltu ter suvereno nasledil Juho Hanninena na prestolu serije IRC.

Mladi Norvežan, ki ima predvsem med žensko populacijo zelo veliko privržencev, je letos naredil veliko neumnosti, vendar pa tudi bil pod okriljem Škode UK vedno med najhitrejšimi ne glede na podlago. Zmagal je na zadnjih dveh relijih od 11., predvsem pa bo odmevna njegova zmaga na ciprskem reliju. Letos je bil mimogrede najboljši tudi v italijanskem makadamskem prvenstvu (TRT), zato ni nezanemarljiv podatek, da je samo letos odpeljal kar 18 dirk!

Njegov največji tekmec je bil prav gotovo Juho Hanninen, ki pa je že v drugi HP naredil nepričakovano napako, bil prehiter v desnem ovinku, prevrnil Škodo Fabio S2000 ter polomil obese na zadnjem levem kolesu. Izkušeni Hanninen, ki je letos že osvojil naslov svetovnega prvaka v prvenstvu SWRC, je hitro prešel iz junaka do bedaka. Tudi prvaki so očitno krvavi pod kožo.

Da pa je bila ciprska preskušnja zelo obremenjujoča za tehniko, priča odstop Belgijca Thierryja Neuvilla (najprej predrta guma na Peugeotu 207 S2000, nato pa še odpoved alternatorja) in Katarca Naserja Al Atijaha (odpoved motorja na Fordu Fiesti S2000), Belgijec Freddy Loix pa je Fabio S2000 komaj pripeljal do cilja, saj je bil motor že v zadnjih vzdihljajih. Čeh Jan Kopecky (Škoda Fabia S2000) je bil kljub drugemu mestu povsem v senci tokrat izjemnega Mikkelsena, povsem nelogična pa je poteza Peugeota, da na Ciper ni pripeljal še Francoza Bryana Bouffierja, ki je imel še teoretične možnosti za naslov. Glede na odstope in težave tekmecev bi mu mogoče celo uspelo, čeprav makadam ni njegova najljubša podlaga.

Jutri (v nedeljo) bo na Eurosportu ob 11h in 14h še neposredni prenos HP Golden Stage, ki z bogatimi nagradami kar kliče k neizprosnim vožnjam. (AM)

REZULTATI

FOTO: IRC

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja