Dakar 2015, 5. etapa: Prva zmaga za Rusa Vasilyeva, Stanovnik srčno do 35. mesta

8. 1. 2015
Deli

Peta etapa je bila enaka za udeležence vseh razredov na reliju: poleg 458-kilometrske hitrostne preizkušnje so dirkači na motociklih in štirikolesnikih ter v avtomobilih in kamionih prevozili 239-kilometrsko povezavo do mesta Antofagasta. Stanovnik je na fizično izjemno naporni etapi dosegel najboljšo uvrstitev letos – 35. mesto. Skupno je zdaj štirideseti. Med avtomobilisti je zmagala Rus Vladimir Vasilyev z Minijem med motoristi pa lanski zmagovalec Mar Coma (KTM)

Četrtkova preizkušnja je tekmovalcem prinesla mešanico kamnitega terena, makadamov in nevarnega feš feša, ki dirkačem, zlasti motociklistom, predstavlja eno najbolj nevarnih pasti.

Med Avtomobilisti je šla prva zmaga v zgodovini v roke ruski posadki Vasilyev/Zhiltsov v Miniju. Drugo mesto je z le 20 sekundnim zaostankom dosegel Jazeed Alrajih s Toyoto Hilux medtem, ko je tretje mesto zasedel Američan Roby Gordon, ki se je začuda otresel tehničnih nevšečnosti z zavorami.

Vodilni v skupnem seštevku je Nasser Al Attyjah s četrtim mestom le še potrdil, da preudarno čuva vodstvo in ne tvega ko ni potrebno ter za dobri dve minuti povečal prednost pred DeVilliersom v Toyoti, ki z današnjo etapo ne more biti najbolj zadovoljen.

Današnja etapa je za dalj časa ustavila tretjega Peugeotovega dirkača Cyrila Despresa, ki naj bi imel tehnične težave s prototipom, ki pa je sicer vedno hitrejši. Stephane Peterhansel, nedvomno eden najhitrejših avtomobilistov je danes zabeležil peto mesto in se vzpenja po lestvici navzgor. Vedeti moramo, da do sedaj ni bilo niti ene etape, ki bi ustrezala konceptu, ki so ga pripravili pri Peugeotu (zadnji pogon, vzmetenje velikega hoda).

Francoski levi bodo zelo verjetno najbolj nevarni, ko bodo na sporedu sipine. Carlos Sainz bo nocoj moral vzeti kakšno protibolečinsko tableto saj se je večkrat prevrnil. Menda naj bi zaradi tega tudi ostopil.

Pri motoristih v skupni razvrstitvi vodi Barreda Bort pred današnjim zmagovalcem Como, sledijo jima Goncalves, Quintanilla, Wiladoms, Faria, Walkner, Price, Svitko in Rodrigues.

V šesti etapi bodo karavana dirkačev in njihovih spremljevalcev nadaljevala proti severu. Do simboličnega cilja v centru mesta Iquique, katerega je lani v začetku leta prizadel potres, jih loči 688 kilometrov.

Peter kavčič

Foto: moštva

Vse o motoristih si lahko preberete na www.moto-magazin.si

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja