Dakar: Avtomobilista uspešno skozi 4. etapo, veliko dela za Humarja

9. 1. 2014
Deli

Davek, ki ga plačujejo vsi udeleženci letošnjega relija je ogromen. Sedaj je že jasno, da je to eden najtežjih relijev v vsej 36-letni zgodovini. Avtomobilista Darij Novak in Boštjan Leskovec zaenkrat uspešno premagujeta etape, delo pa jima otežujejo tovornjaki, ki uničijo še tisto malega steze po kateri vozijo.

Kaj se je dogajalo z Miranom, edinim slovenskim motoristom, ki je še v dirki lahko vidite tule:

Med avtomobilisti je tretji in četrti dan prinesel precej odstopov in tehničnih okvar. Darij in Boštjan sta se na današnjo etapo podala z veliko optimizma, čeprav vesta da bosta imela zelo veliko dela predvsem zaradi velikega števila tovornjakov, ki so štartali na progo pred njima. Na etapo se bosta podala kot 112 po vrsti, čaka pa ju kar 911 kilometrov, kar je hkrati tudi najdaljša etapa na dirki.

Darij Novak: 'Etape so neusmiljene in po tem kar vidim sedaj lahko rečem, da Dakar ne morem primerjati prav z nobenim drugim relijem, ki sem ga do sedaj vozil. Ko že misliš, da bo konec težkih odsekov in si že blizu cilja te čakajo še štiri, pet ali šest komaj prevoznih ovir. Z Boštjanom se trudiva držati stik z glavnino in čim manj poškodovati avto. Kljub temu imata Aleks in Robert kar veliko dela, saj vseh skal in udarnih jam v tako gostem prahu ne moreš videti. Z optimizmom gledamo naprej, prvi cilj je da pridemo do dneva počitka kjer si bomo lahko spočili in pripravili za drugi, še težji del dirke.'

Najboljši voznik vseh časov Stephane Peterhansel je takole komentiral dirko do sedaj: 'Zdi se mi, da je letošnji Dakar za vse težji in bolj zakompliciran. Lani je bila najdaljša etapa dolga nekako štiri ure in 40 minut, današnja pa je trajala približno pet ur in 25. Vsak dan je zelo težak in mislim, da bodo razlike med avtomobili letos večje. Jutri bomo blizu goram, etapa bo zopet zelo dolga z vmesnim postankom. Tako bomo imeli priložnost za prigrizek in pijačo in nato nadaljevali. Vsak dan je naporen, tudi jutri ne bo lahko.'

Motorist Simon Marčič je včeraj odstopil. Pri padcu si je zlomil roko in kljub bolečinam vztrajal še 120 kilometrov, nakar je povsem izčrpan moral odnehati. Miran Stanovnik: 'Kot kaže, je organizator želel že v prvem delu relija narediti nekaj selekcije. Ker je pred kratkim padal dež, so bile zabrisane vse sledi, dirkačem pred sabo pa tudi nisi smel verjeti, saj so navigacijske napake delali tudi najboljši.' Četrto etapo je zaključil na 59. mestu, v skupnem seštevku pa zdaj zaseda 47. mesto.

Foto: Andrej Brumat, Meindru

Go-Dakar/Press

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol