F1, Velika nagrada Avstrije - Bottas zmagal, Norris na stopničke, Hamilton dvakrat kaznovan

5. 7. 2020
Deli

Zmagovalec prve dirke letošnje sezone formule 1 je Valtteri Bottas (Mercedes), ki je slavil na dirkališču v Spielbergu. Drugi je bil malce presenetljivo Charles Leclerc (Ferrari) in tretji Lando Norris (McLaren). Zanj so to prve stopničke v karieri v formuli 1.

Od prvih treningov dalje je bilo jasno da bo letos Mercedes (zdaj v črni barvi) merilo za vse ostale ekipe, le da je bil to pot Bottas veliko bolj zbran in je napravil manj napak kot Hamilton. Britanec je dirko začel za ekipnim tovarišem, a šele s petega mesta, saj je dobil tri kazenska dodatna startna mesta zaradi neupoštevanja rumene zastave v kvalifikacijah.

Na dirki je nato kazalo da bo lahko vzel mero Bottasu, a je tehnika prekrižala njegove načrte. Obema črnima dirkalnikoma je namreč začelo nagajati tipalo za menjalnik  zato sta morala voziti bolj previdno. To pa je po ponovnem startu za varnostnim avtomobilom (na stezo so ga poslali dvakrat, drugič zato ker je Kimiju Raikkonenu sredi ovinka odpadlo sprednje kolo) je Alex Albon (Red Bull) skušal prehiteti po zunanji strani, a sta trčila.

Po mnenju komisarjev je bil za trčenje kriv Hamilton in mu pripisali pet dodatnih sekund. In ravno to je izkoristil Lando Norris. Britanec je zadnje kroge odpeljal kot na kvalifikacijah in uspel rojaka izrniti na četrto mesto.

»Nora dirka, kar trepetal sem ali bo menjalnik zdržal. Na srečo je. To je lep način kako začeti sezono, pa naj bo kakršna koli že bo. Nisem si smel privoščiti nobene napake in to je bil ključ do zmage,« je bil po dirki zadovoljen Bottas.

Tudi Charles Leclerc je prilepil lep obliž na Ferrarijevo rano, saj so bili rdeči daleč od dobrih rezultatov: »Izkoristil sem vsako dano priložnost, drugega mi ni preostalo. Imeli so tudi veliko sreče zaradi Hamiltonove kazni, a dejstvo je da drugo mesto ni realni pokazatelj naše forme. Čaka nas še veliko dela.«

To je potrdil tudi Sebastian Vettel, ki je bil daleč od stopničk, vmes je celo trčil, na koncu pa je vseeno uspel priti do nekaj točk. »K sreči sem se na dirki zavrtel le enkrat. Vozil sem na zgornji meji mogočega,« je povedal Vettel.

Lando Norris je kar sijal od zadovoljstva, saj se je prvič v karieri povzpel na zmagovalne stopničke: »Dolgo nisem vedel za Hamiltonovo kazen. Moj cilj je bil Perez, ko pa so mi sporočili da moram prit v cilj z manj kot 5 sekundami zaostanka za Hamiltonom, sem dal vse od sebe. Bilo je naporno, a poplačilo je toliko več vredno.«

Kljub kazni Hamiltonu pa je po dirki besnel siva eminenca Red Bulla Helmut Marko. Avstrijec je prepričan da je taka kazen premila in da bi morali Hamiltona kaznovati še ostreje, po njegovem mnenju bi se Albon lahko celo boril za zmago. Mogoče bi se res če mu ne bi proti koncu dirke odpovedala elektronika. Na drugi strani pa ne manjka tistih, ki menijo da je bil ta kazen povsem neupravičena. Tako da bo ta kazen zagotovo še povod za nekaj debat med ljubitelji formule 1.

Lewis Hamilton pa je o svoji kazni povedal: »Kazen na kvalifikacijah je bila moja napaka, nisem dovolj upočasnil, čeprav sem videl rumeno in zeleno zastavo. To me je samo še dodatno motiviralo za dirko, ki sem jo odpeljal zelo dobro . A trčenje z Albonom je bilo splet okoliščin, po mojem je šlo za klasično dirkaško trčenje v boju za mesto. Ampak moram se sprijazniti s kaznijo, ki je po mnenju komisarjev pravična. Zdaj se bom osredotočil na naslednjo dirko.«

Britanec bo imel že naslednjo nedeljo možnost za »maščevanje« saj bo na isti stezi dirka za VN Štajerske.

Rezultati:

1. Valtteri Bottas (Mercedes)         1:30:55,739

2. Charles Leclerc (Ferrari)              + 2,070 sek

3. Lando Norris (McLaren)              +5,491

4. Lewis Hamilton (Mercedes)         + 5,689

5. Carlos Sainz ml (McLaren)          + 8,903

6. Sergio Perez (Racing Point)         +15,092

7. Pierre Gasly (AlphaTauri)             +16,682

8. Esteban Ocon (Renault)                 +17,456

9. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)   +21,146

10. Sebastian Vettel (Ferrari)              +24,545

Tekst: Andraž Zupančič

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem