Formula 1: Avstrija 2016: Žvižgi za napačnega dirkača

4. 7. 2016
Deli

Na dirki za VN Avstrije v Spielbergu je v zadnjem krogu in po trčenju z Nicom Rosbergom zmago dobil Lewis Hamilton, drugi je bil Max Verstappen (Red Bull) in tretji Kimi Raikkonen (Ferrari). Rosberg je bil na koncu s poškodovanim dirkalnikom četrti, strasti pa so se razgrele tudi med gledalci.

Ko (ponovno) trčita dirkača Mercedesa, se seveda odloča o zmagi. In o tem, koliko strasti bo to trčenje zbudilo. Na dirki v Avstriji je bilo obojega več kot dovolj. Sprva je kazalo, da dirka ne bo nič posebnega, nato pa so se stvari kmalu začele obračati zdaj v korist enega, zdaj v korist drugega, na koncu je sreča le nagradila Lewisa Hamiltona.

In to kljub temu, da so mu varnostni avtomobil (na stezo je zapeljal zaradi povsem nepričakovano počene pnevmatike Sebastiana Vettla), dve ponesrečeni menjavi pnevmatik in 'harakiri' akcija Nica Rosberga v zadnjem krogu nametali kar nekaj polen pod noge. Največje je bilo seveda trčenje z Rosbergom, ki je v zadnji krog zapeljal tako rekoč brez zavor. Zaradi tega je bil zelo 'dolg' pri zaviranju, Hamilton, ki se mu je približeval, pa ga je povsem presenetil – tekmeca sta trčila, pri čemer je krajšo potegnil Nemec, saj je svojega dobro razbitega mercedesa komaj privlekel v cilj na četrto mesto. Zmaga pa je, prvič v Avstriji, šla v roke Lewisu Hamiltonu, ki je tako slavil 46. v karieri.

Seveda sta si krivdo za trčenje porivala drug drugemu v naročje, gledalci pa so Angleža ob podelitvi pokalov pozdravili tudi z žvižgi, čeprav so to pot koncert namenili napačnemu dirkaču.

»V prvem ovinku zadnjega kroga je naredil napako; imel sem dovolj hitrosti, bil je prostor in začel sem prehitevati. Tukaj sem zato, da zmagam. Pustil sem mu ogromno prostora, a je vseeno zapeljal vame. Verjetno mu zavore niso več dobro delovale. Kljub temu sem zadovoljen, dirka je bila težka, a končno mi je uspelo tudi tukaj zmagati. Žvižgi gledalcev? To je njihova težava, ne moja,« je po dirki povedal Lewis Hamilton. Od jeze pa sta puhtela tako šef Mercedesa Toto Wolff kot siva eminenca ekipe Niki Lauda, ki je krivdo za trčenje pripisal kar Rosbergu. Ta je bil prepričan, da je zmaga tako rekoč v njegovem žepu, a je moral predse spustiti tudi Maxa Verstappna in Kimija Raikkonena. Še zlasti Nizozemec je dobro opravil svoje delo in za seboj zadrževal veliko bolj izkušenega Raikkonena.

In drugič v zgodovini je ekipa Manor prišla do nove točke. Pascalu Wehrleinu je s tehnično povsem podrejenim dirkalnikom uspelo dirko končati na deset mestu in osvojiti točko. To je pred njim uspelo rdeče-modrim privoziti edino žal že pokojnemu Julesu Bianchiju.

VN Avstrije, Spielberg

1. Lewis Hamilton Mercedes 1.27:38,107

2. Max Verstappen Red Bull + 5,719 sek

3. Kimi Raikkonen Ferrari + 6,024 sek

4. Nico Rosberg Mercedes + 16,710 sek

5. Daniel Ricciardo Red Bull + 30,981 sek

6. Jenson Button McLaren + 37,706 sek

7. Romain Grosjean Haas + 44,668 sek

Vrstni red dirkačev

1. Nico Rosberg 153

2. Lewis Hamilton 142

3. Kimi Raikkonen in Sebastian Vettel 96

Vrstni red moštev

1. Mercedes 295

2. Ferrari 192

3. Red Bull 168

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja