Formula 1: Hamilton s počitnic povsem svež in spočit

25. 8. 2015
Deli

VN Belgije, ki je bila na sporedu po nekajtedenskem obveznem odmoru, je ljubiteljem tega športa pokazala znani obraz. Spredaj ona dirkača Mercedesa, za njima pa ostale ekipe in dirkači, ki se bolj kot s tekmeci ukvarjajo le še s samim seboj. In da, Sebastian Vettel tudi še s pnevmatikami.

Če je na dirki na Madžarskem kazalo, da so srebrni v rahli krizi, so se že v belgijskih Ardenih razblinile take sanje. Lewis Hamilton, kateremu so počitnice dobro dele, je brez večji težav opravil najprej s Rosbergom, da o ostalih tekmecih niti ne govorimo. Najsi je Rosberg na dirki poskušal kar je mogel, Hamilton je imel vedno pripravljen odgovor v nekaj desetink hitreje prepeljanem krogu. In napake, te si to pot Britanec ni privoščil.

Zato so si jo privoščili drugi, Williams na primer, ki se je sam dobesedno oropal bolje uvrstitve. Zmeda pri menjavi pnevmatik pri Bottasu je bil dovolj dobra, da so Fincu namestili tri mehkejše in eno tršo pnevmatiko. Seveda je to dober razlog, da so se odgovorni držali za glavo, Bottas pa ..., ni tako glasno preklinjal kot je preklinjal Sebastian Vettel. Čeprav so pri Ferrariju s podaljšanjem pogodbe z Raikkonenom nekoliko umirili strasti, je za Nemčevo razburjenje poskrbel Pirelli. Ali pa strategija njegove ekipe, mnenja o tem so seveda zelo deljena. Ne glede na to, komu bodo zdaj skušali poriniti odgovornost v roke, Nemec je tri kroge pred koncem dirke zapravil tretje mesto in to na uvozu v dolgo ravnino, ko mu je pri visoki hitrosti dobesedno razcefralo zadnji desno pnevmatiko. »Če bi se to zgodili nekaj sto metrov prej, potem verjetno zdaj ne bi bil tukaj in se jezil,« je po dirki povedal Vettel. Eau Rouge namreč še vedno ostaja strahospoštovanja vreden ovinek.

Pri Pirelliju so se po dirki čudili, zakaj so pri Ferrariju izbrali strategijo le enega postanka v boksih, 40 krogov pa očitno ta pnevmatika ne zdrži.

Andraž Zupančič

VN Belgije, Spa-Francorchamps

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:23.40,387

2. Nico Rosberg Mercedes + 2,058 sek

3. Romain Grosjean Lotus + 37,988 sek

4. Danil Kvjat Red Bull + 45,692 sek

5. Sergio Perez Force India + 53,997 sek

6. Felipe Massa Williams + 55,283 sek

7. Kimi Raikkonen Ferrari + 55,703 sek

Točkovanje dirkačev

1. Lewis Hamilton 227

2. Nico Rosberg 199

3. Sebastian Vettel 160

Točkovanje moštev

1. Mercedes 426

2. Ferrari 242

3. Williams 161

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja