Formula 1: Kitajska 2016: Rosberg neustavljiv, Hamilton pa z več vprašanji kot odgovori

18. 4. 2016
Deli

Na tretji letošnji dirki formule 1 v Šanghaju je ponovno premočno zmagal Nico Rosberg (Mercedes), po razburljivih prvih krogih in nadaljevanju z veliko prehitevanji je drugo mesto osvojil Sebastian Vettel (Ferrari), tretji pa je bil Danil Kvjat (Red Bull). Lewisa Hamiltona se še vedno drži veliko smole, dirko je na koncu končal kot sedmi.

Dirka v Šanghaju je bila zagotovo ena bolj zanimivih v zadnjem času in bo šla v zgodovino formule 1 kot dirka, na kateri je Nico Rosberg uspel šestič zapored zmagati. In kot smo videli v preteklih desetletjih, je dirkač, ki mu je to uspelo, slej kot prej uspel postati prvak. Torej so letos Nicu Rosbergu zvezde naklonjene. Natančneje, devet dosedanjih dirkačev, ki so uspeli dobiti prve tri dirke sezone, so postali prvaki, nazadnje je to uspelo Michaelu Schumacherju leta 2004. A na tako statistiko Rosberg vseeno ne da veliko, čeprav spet ni mogel prehvaliti Mercedesovega dirkalnika.

Drugouvrščeni na tej dirki Sebastian Vettel pa je imel veliko bolj razgibano dogajanje v Šanghaju. Na startu se je zapletel s Kvjatom in pri tem odstrelil moštvenega tovariša Raikkonena. Po dirki se je ponovno opravičil tako ekipi kot Raikkonenu za dogodke na startu in se bolj jezno lotil Kvjata. Da je vozil nepremišljeno in nevarno. Kvjat mu je odgovoril le z nasmeškom. Še vodja Ferrarija Maurizio Arrivabene je dejal, da konec koncev tukaj dirkajo, ne igrajo monopolija in da je bila Kvjatova poteza povsem dirkaška.

Precej smole pa je imel ponovno Lewis Hamilton. Mercedesov dirkač letos nikakor ne more ujeti pravega koraka. Dirko je začel z zadnjega startnega mesta, ker so mu pred dirko vgradili povsem novo pogonsko enoto, nato pa je bil posredna žrtev že omenjenega trčenja med obema Ferrarijevima dirkačema. S poškodovanim dirkalnikom pa ni mogle doseči več kot sedmega mesta.

Zdaj Nico Rosberg že pošteno vodi pred Hamiltonom in tudi po naslednji dirki v Sočiju 1. maja bo, naj se zgodi kar koli, še vedno ostal v vodstvu.

Devet dirk zapovrstjo je zmagala ekipa Mercedes, zadnjih šest v lanski in prve tri v letošnji sezoni. Do sedaj se je to zgodilo le trikrat v zgodovini formule 1.

VN Kitajske, Šanghaj

1. Nico Rosberg Mercedes 1.38:53,891

2. Sebastian Vettel Ferrari + 37,776 sek

3. Danil Kvjat Red Bull + 45,936 sek

4. Daniel Ricciardo Red Bull + 52,688 sek

5. Kimi Raikkonen Ferrari + 1:05,872 min

6. Felipe Massa Williams + 1:15,511 min

7. Lewis Hamilton Mercedes + 1:18,230 min

Vrstni red dirkačev

1. Nico Rosberg 75

2. Lewis Hamilton 39

3. Daniel Ricciardo 36

Vrstni red moštev

1. Mercedes 114

2. Ferrari 61

3. Red Bull 57

Andraž Zupančič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"