Formula 1: Mercedes po starem?

16. 3. 2019 | Janez Heimer
Deli

Po prvih kvalifikacijah v letošnji sezoni, ki so se danes zjutraj po našem času končale v Avstraliji, bi na hitro lahko marsikdo rekel, da se od lani ni prav nič spremenilo. Pa se res ni?

Drži, Lewis Hamilton je v svojem slogu v zadnjem krogu tretjega in odločilnega dela kvalifikacij ugnal moštvenega kolega Valtterija Bottasa (ki bo dirko prav tako začel iz prve startne vrste), postavil nov rekord steze v Melbournu in še osmič osvojil najboljši startni položaj na stezi v Albert Parku. Tretji je, podobno kot lani (ko je na dirki v nedelji zmagal), Ferrarijev Sebastian Vettel, vendar bolj kot ta rezultat v oči bode zaostanek. Vettel je namreč za Mercedesoma zaostal kar za sedem desetink sekunde, kar je glede na čase, izjave in izračune po zimskih testiranjih nekoliko presenetljivo. Dirkači, moštva in opazovalci so se po zimskih testiranjih namreč strinjali, da je Ferrari v vlogi favorita. Vettel je sicer po svojem nastopu izjavil, da je dirkalniku nekaj malega manjkalo in da občutek ni bil povsem tak kot v Barceloni, da pa je tudi on presenečen nad zaostankom oziroma časom Mercedesa. Tudi Hamilton je na drugi strani povedal, da ni pričakoval takšne prednosti, da pa je dirkalnik fenomenalen. Kljub za zdaj ne preveč obetavni sliki (za navijače Ferrarija ali pa tiste, ki si želijo izenačenega boja za zmago) počakajmo na nedeljsko dirko, kjer bomo videli začetno razmerje moči, ko gre za ritem na dirki, prav tako pa bomo spoznali, ali so nova aerodinamična pravila, ki naj bi olajšala sledenje dirkalniku pred sabo in posledično tudi prehitevanje, delovala.

Pa druga moštva? Red Bull v kombinaciji s Hondo je res videti hiter oziroma na ravni Ferrarija. Max Verstappen je osvojil četrto mesto z minimalnim zaostankom za Vettlom, prehitel pa je Charlesa Leclerca v drugem rdečem dirkalniku. Žal so v moštvu Red Bull naredili taktično napako z novincem v svoji ekipi, Pierrom Gaslyjem, saj niso pričakovali, da se bo na začetku kvalifikacij proti izteku prvega dela steza toliko izboljšala, kot se dejansko je. Gasly je posledično žal izpadel že v prvem delu kvalifikacij in za njim bosta dirko začela le oba Williamsa, ki sta, žal po pričakovanjih, daleč za vsemi drugimi, ter Carlos Sainz, osmoljenec kvalifikacij, ki je z McLarnom v svojem zadnjem hitrem krogu žal moral popustiti zaradi počene pnevmatike Roberta Kubice. Sainzov moštveni kolega, novinec Lando Norris, je namreč že kar na svojem prvem kvalifikacijskem nastopu osvojil osmo startno mesto. Po nastopu je napovedal, da to še zdaleč ni zadnja McLarnova uvrstitev med najhitrejšo deseterico v letošnji sezoni.

Pozitivno presenečenje sta zagotovo moštvo Haas, ki je po teh kvalifikacijah precej prepričljivo 'best of the rest' oziroma najhitrejše moštvo, če odštejemo 'velike tri', ter Kimi Raikkonen, ki se je že na prvem nastopu za moštvo Alfa Romeo uvrstil v sklepni del kvalifikacij in bo jutri startal z devetega mesta. Za las sta uvrstitev v zadnji del kvalifikacij (Q3) zgrešila oba Renaultova voznika, Nico Hulkenberg je bil hitrejši od Daniela Ricciarda, je pa precej tesno med moštvi Alfa Romeo, Racing Point, Renault in Red Bull, pa tudi McLaren, zato se verjetno lahko nadejamo napetih bojev za mesta, ki prinašajo precejšnjo bero točk.

Dirkaški navdušenci bomo morali jutri kljub nedeljskemu jutru precej zgodaj vstati, če si bomo dirko želeli ogledati v živo. Na dirkališču Albert Park v Melbournu v Avstraliji se bo akcija namreč začela že ob 6.10.

Startna vrsta za VN Avstralije:

  1. Lewis Hamilton, Mercedes

  2. Valtteri Bottas, Mercedes

  3. Sebastian Vettel, Ferrari

  4. Max Verstappen, Red Bull

  5. Charles Leclerc, Ferrari

  6. Romain Grosjean, Haas

  7. Kevin Magnussen, Haas

  8. Lando Norris, McLaren

  9. Kimi Raikkonen, Alfa Romeo

  10. Sergio Perez, Racing Point

  11. Nico Hulkenberg, Renault

  12. Daniel Ricciardo, Renault

  13. Alex Albon, Toro Rosso

  14. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

  15. Daniil Kvyat, Toro Rosso

  16. Lance Stroll, Racing Point

  17. Pierre Gasly, Red Bull

  18. Carlos Sainz, McLaren

  19. George Russell, Williams

  20. Robert Kubica, Williams

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja