Formula 1: Velika nagrada Španije

12. 5. 2014
Deli

Lažje skoraj ne more biti. Kako bi tudi bilo, tudi če ima dirkač težave sam s seboj in z gumami, lahko zmaga, drugi pa ga, z izjemo ekipnega tovariša, ne morejo niti približno ogroziti.

Lewis Hamilton je zmagal, čeprav je moral do zadnjega kroga trepetati, ali bo Nico Rosberg le tvegal, tretje mesto je šlo, po precejšnjem zaostanku, dirkaču Red Bulla Danielu Ricciardu. Četrti je bil Sebastian Vettel, oba Ferrarija pa sta zaostala malodane za en krog.

Na startu je Hamilton takoj vse stvari postavil na svoje mesto, Nico Rosberg je nekoliko zaspal, kar se je na koncu dirke pokazalo kot odločujoče. Nato sta iz kroga v krog povečevala prednost in se dejansko koncentrirala le eden na drugega, v njunih ekipah so se »igrali« z različnimi scenariji menjave gum, na koncu pa so odločale desetinke. Skozi dirko se je hitro pokazalo, da bosta o zmagovalcu odločala dejansko le Mercedesova dirkača, in čeprav Hamilton ni bil brez težav, Rosbergu napadi v zadnjih krogih niso prinesli tako želene zmage. »Zmaga, četrta zapored, je seveda več kot sladka, saj sem si jo moral pošteno prigarati. Od prvega do zadnjega kroga nisem mogel prav nič počivati, Nico je bil stalno na preži, da naredim kakšno napako. Nisem bil zadovoljen z obnašanjem dirkalnika, redno so mi morali sporočati, kje na stezi izgubljam največ časa. Če potegnem črto, potem lahko ugotovim, da je bil Nico to pot hitrejši od mene. Na mojo srečo ne toliko, da bi z lahkoto prehitel, ker sem moral voziti brez napak, sem bil res previden in tako mi je uspelo zadržati prvo mesto. Na koncu ste videli, kako tesno je bilo med nama, odločale so desetnike, še en krog, ali celo samo pol kroga, pa bi me Nico prehitel,« je povedal 29-letni Britanec, ki je tako slavil svojo prvo zmago v karieri v Španiji.

A ne Hamilton ne Rosberg nista pričakovala, da bosta v cilj pripeljala s tako prednostjo pred recimo Red Bullom. Tretjeuvrščeni Daniel Ricciardo je imel namreč skoraj 50 sekund zaostanka, kar nakazuje, da  Mercedes trenutno dobesedno leti s svetlobno hitrostjo, tekmeci pa jih lovijo na parni pogon. Ferrari recimo je doživel pravi polom. Alonso s skoraj krogom, Raikkonene pa kar s polnim krogom zaostanka priti v cilj na stezi, ki je eno resnih meril, kaj bi lahko sledilo v nadaljevanju sezone. In tako zdaj ostaja vprašanje, kako se bodo razvijali odnosi in razmerja moči pri Mercedesu. Nico Rosberg bo, če se bo tako nadaljevalo, vedno bolj slabe volje. In njegova pripravljenost, da bo tvegal vedno več, bo tudi vedno večja. Sivih las pri odgovornih pri Mercedesu torej v prihodnje ne bo manjkalo.

Besedilo: Andraž Zupančič

VN Španije, Barcelona

  1. Lewis Hamilton    Mercedes    1.41:05,155
  2. Nico Rosberg    Mercedes    + 0,636 sek
  3. Daniel Ricciardo    Red Bull    + 49,014 sek
  4. Sebastian Vettel    Red Bull    + 1:16,702 min
  5. Valtteri Bottas    Williams     + 1:19,293 min
  6. Fernando Alonso     Ferrari    + 1:27,743 min
  7. Kimi Raikkonen    Ferrari         - 1 krog

Točkovanje dirkačev

  1. Lewis Hamilton    100
  2. Nico Rosberg 97
  3. Fernando Alonso    49

Točkovanje moštev

  1. Mercedes    197
  2. Red Bull     84
  3. Ferrari     66

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol