Formula Študent: Grifin je tu!

19. 1. 2017
Deli

Po večmesečnem načrtovanju in konstruiranju v računalniškem okolju je ekipa Superior Engineering končala konstrukcijsko fazo nove formule za tekmovanja Formula Student. S tem se je rodil SE17 "Grifin"!

Študenti ljubljanske univerze so si pri načrtovanju, ki se je začelo v septembru 2016, zastavili cilj, da naredijo dirkalnik čim lažji in da je njegovo težišče čim nižje. Zato bo ponovno uporabljeno veliko karbonskih vlaken, precej truda pa je bilo vloženega tudi v optimizacijo določenih komponent dirkalnika. Koncept konstrukcije ostaja popolnoma enak lanskemu, "Grifin" bo proti "Minki" iz leta 2016 popolnoma nov bolid. Karbonska školjka oz. monokok bo nove oblike, prav tako pa bo nov tudi zadnji del formule. Cevna konstrukcija bo drugačna, da bo lahko sprejela nov pogonski agregat. Ta bo letos, zaradi sprememb v pravilih tekmovanja, ki določajo največjo prostornino motorja na 710 cm3, daroval Triumph Daytona 675. Dirkalni agregat iz motocikla za tekmovanja Superbike, s 675 cm3 delovne prostornine, bo po ocenah ekipnih strokovnjakov lahko prinesel do 80 konjskih moči. Prenos moči ostaja verižni na zadnjo os, ki ima tudi delno zaporo diferenciala.

Na novi formuli so mladi inženirji poskušali odpraviti vse napake, ki so jih doletele pri načrtovanju in izdelavi "Minke", ob tem pa so stvari tudi razvijali naprej in uvedli nekatere izboljšave. Ena od teh je prav gotovo LCD zaslon na volanskem obroču, ki bo omogočal prikazovanje parametrov iz motorja. Platišča bodo tudi letos karbonska z aluminijasto sredico, nosila pa bodo Hoosier pnevmatike. Celotno podobo formule dobro zaključi aerodinamični paket, ki je sestavljen iz sprednjega in zadnjega krilca ter difuzorja.

Sedaj pa so nadebudni študenti že prešli v fazo izdelave dirkalnika. Predviden zaključek izdelave je v mesecu juniju 2017, da jim preostane tudi čas za testiranje nove formule pred nastopom na dirkah. V letošnjih načrtih je načrtovan nastop na dirki v Silverstonu v Veliki Britaniji, najbrž pa bodo nastopali tudi na Madžarskem.

 

Ali ste vedeli, da …

-        študenti ljubljanske univerze delajo že drugi dirkalnik, s katerim bodo prvič nastopali že konec julija 2017, nastopali pa bodo celo na slovitem dirkališču Silverstone v Veliki Britaniji?

-        bodo razstavljali tudi na ljubljanskem avtomobilskem salonu, ki bo organiziran od 27. marca do 2. aprila? Tam pričakujejo okoli 100 tisoč obiskovalcev!

-        bo tudi z novo formulo spet dirkal Tim Novak, ki velja za enega najbolj perspektivnih dirkačev v Sloveniji? Kot priden študent v projekta ekipe Superior Engineering še vedno trdno verjame!

-        bo revija Avto magazin ostala medijski sponzor mladih inženirjev, ki se ne bojijo izzivov?

Foto: Superior Engineering

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"