GHD Gorjanci 2013: Presenečenji med zmagovalci

8. 9. 2013
Deli

Oba zmagovalca letošnje gorske dirke na Gorjance sta presenečenje. V skupni razvrstitvi je namreč slavil Italijan Federico Liber (Gloria Formula C8F), ki je sicer že zmagal na zaviti gorski dirki Lučine, v državnem prvenstvu pa je bil najuspešnejši Rado Raspet (Mitsubishi Lancer EVO VIII).

Federico Liber je izkoristil nizko maso svoje formule, ki jo poganja Kawasakijev 1,4-litrski motor s skromnimi 220 'konji'. Na vprašanje, kako se mu zdi dirka na Gorjance, je takoj pohvalil vrhunsko organizacijo, malce pa pograjal slabši asfalt. Kaj bi šele bilo, če bi bil asfalt boljši ... Italijan je imel veliko dela z Vaclavom Janikom (F3000 Lola B02/50), lanskim zmagovalcem te dirke, saj je Čeh zaostal za samo 51 stotink sekunde!! Se potem čudite, da je bila povprečna hitrost zmagovalca vseh treh voženj kar okroglih 150 km/h!

Če je bil najhitrejši slovenski dirkač Marjan Smrdelj (F3000) na šestem mestu, pa je bil sedmega prav gotovo bolj vesel Rado Raspet. Zaradi težav z menjalnikom Porscheja 911 GT3 Aleša Preka in odsotnosti Milana Bubniča je Raspet suvereno slavil med vozniki v državnem prvenstvu, zaradi skromnejše udeležbe pa je bil celo drugi med dirkači v 'turističnih' avtomobilih. Odličen drugi je bil Matej Grudnik, ki je zaradi Revoza (delodajalec in sponzor) iz Renaulta Twinga R2 iztisnil vse atome moči, tretji pa Alojz Udovč (Renault Clio R3), ki je tako na najboljši možni način pozabil na lansko nesrečo na tej dirki.

V diviziji I je ob odsotnosti Daniela Tranija potekal boj med dvema primorskima dirkačema v navitih Suzukijih Swiftih GTi, Andrejem Prelcem in Gregorjem Jurakom. Na koncu je prepričljivo slavil Prelc, ki je tako po zmagi v Ilirski Bistrici že drugič zapored zmagal v tej diviziji. (AMr)

FOTO: Uroš Modlic

REZULTATI

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja